Prejsť na obsah

Vedenie mesta si uctilo pamiatku zosnulého prof. Podhradského

V pondelok, 24.1. o 13.00 hod. sa uskutočnila posledná rozlúčka s bývalým rektorom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach a významným slovenským biochemikom prof., Ing. Dušanom Podhradským, DrSc. Poslednej rozlúčky sa zúčastnil aj primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý). 

“Je obrovskou stratou pre rodinu a blízkych, stratiť príbuzného a je obrovskou stratou pre spoločnosť prísť o tak významnú osobnosť akademického života. Profesor Podhradský však po sebe zanechal úžasné dielo, na ktorom budú stavať generácie ďalších vedcov a výskumníkov. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine. Česť jeho pamiatke,” uviedol. 

Profesor Podhradský založil v roku 1970 katedru biochémie Prírodovedeckej fakulty UPJŠ a bol jej prvým vedúcim. Od roku 1990 do roku 1997 pôsobil ako dekan Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach a od roku 1997 do roku 2003 bol rektorom UPJŠ. Publikoval viac ako 60 pôvodných vedeckých prác v zahraničných časopisoch ako napr. Experientia, Journal of Chromatography, Analytical Biochemistry, Journal of Biochemical and Biophysical Methods, European Journal of Biochemistry atď., na ktoré má vyše 500 citácií. Za svoj výskum získal významné ocenenia, napríklad Medailu Univerzity Karlovej v Prahe (1998) alebo Zlatú medailu Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach (2003).