Prejsť na obsah

Vedenie mesta ocenilo prácu a výsledky všetkých tých, ktorí dbajú o pokojný spánok, zdravie a bezpečnosť Košičanov

V priestoroch Historickej radnice sa v štvrtok uskutočnilo novoročné prijatie riaditeľov policajného a hasičského zboru, riaditeľov záchrannej zdravotnej služby, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ), Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Pozvanie primátora Jaroslava Polačeka a jeho námestníkov Marcela Gibódu (obaja nezávislí) a Lucie Gurbáľovej (KDH) prijalo spolu osem riaditeľov inštitúcií, ktorí dbajú o pokojný spánok, zdravie a bezpečnosť Košičanov.

Vedenie mesta ocenilo prácu a výsledky všetkých zúčastnených. Košice si držia niekoľko celoslovenských prvenstiev medzi záchrannými zložkami. Hasičský a záchranný zbor v Košiciach spravuje najstaršiu hasičskú stanicu na Slovensku a strážcovia zákona majú "pod palcom" najväčší policajný okrsok na Slovensku.

Stretnutie sa nenieslo len v novoročnom duchu, ale rozoberalo sa na ňom aj o celkové zabezpečení mesta a jeho okolia. Policajti by napríklad privítali, ak by sa v meste inštaláciou inteligentného osvetlenia podarilo zlepšiť prechody pre chodcov, keďže práve tí sú najzraniteľnejšou časťou cestnej premávky.

„Ďalej pokračujeme aj v preventívno-bezpečnostných akciách. Momentálne máme v školiacom stredisku štrnástich kadetov, ktorí tam absolvujú odbornú prípravu. Keď v marci úspešne absolvujú skúšku, budú zaradení do výkonu služby. Okrem toho máme aj ďalších policajtov, ktorí už majú odbornú spôsobilosť a piati z nich k nám nastúpia už od budúceho mesiaca,“ povedal náčelník mestskej polície Slavomír Pavelčák.

Koronavírus sa v Košiciach našťastie nepotvrdil

Na stretnutí sa hovorilo aj o šírení koronavírusu, ktorý sa už dostal aj do niektorých európskych miest. V Košiciach sa aj napriek hospitalizácii jedného pacienta toto ochorenie našťastie nepotvrdilo. "Verím, že nebude potrebné zvolávať v meste krízovú inšpekciu pre nejaký vážny prípad, aj keď nás momentálne straší koronavírus. Mali sme na tento vírus podozrenie aj v Košiciach, ale našťastie sa ukázalo, že išlo len o obyčajnú chrípku," povedala regionálna hygienička Zuzana Dietzová a pokračovala tým, aké činnosti vykonáva RÚVZ.

„Snažíme sa lokalizovať každé, aj menšie ohnisko nákazy, chránime verejné zdravie ako celok. Sme tí, ktorí rozdávajú pokuty, preto nás ľudia nemajú radi. Zabezpečujeme aj dodržiavanie hygieny na všetkých kultúrnych a športových akciách. Takisto kontrolujeme aj podnikateľov, ktorí predávajú jedlo v stánkoch napríklad aj počas vianočných trhov.“ 

Riaditeľ záchrannej služby Košice Miroslav Boháč by bol rád, keby sa v našom meste podarilo rozšíriť počet automatických externých defibrilátorov. „Chceli by sme aj zvýšiť osvetu v tejto oblasti, pretože sú to práve bežní občania, ktorí vedia takýmto spôsobom zachrániť život. Zvýšili sme aj pasívnu bezpečnosť tým, že na zadnej časti sanitiek je umiestnený spôsob ich radenia v cestnej premávke. Takisto máme na vozidlách šachovnicové reflexné prvky, ktoré je vidieť naozaj z veľkej diaľky,“ dodal.