Prejsť na obsah

Vedecko-odborná konferencia Predprimárne vzdelávanie v kontexte súčasných zmien

Vedecko-odborná konferencia Predprimárne vzdelávanie v kontexte súčasných zmien

V dňoch 11. a 12. októbra 2013 Slovenský výbor Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP) a Regionálna sekcia OMEP Košice zorganizovali v Košiciach vedecko-odbornú konferenciu s medzinárodnou účasťou pod záštitou ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Dušana Čaploviča v spolupráci s Prešovskou univerzitou v Prešove, Pedagogickou fakultou a Mestom Košice.

Cieľom konferencie bolo poukázať na prítomnosť a budúcnosť predprimárnej edukácie v kontexte súčasných zmien a vytvoriť priestor pre odbornú diskusiu v oblasti predprimárneho vzdelávania.

Konferencia sa začala slávnostne prijatím hostí v Historickej radnici viceprimátorkou Mesta Košice MUDr. Renátou Lenártovou, PhD., ktorá hosťom konferencie predstavila Európske hlavné mesto kultúry, úspechy mesta a jeho rozvoj. Predsedníčka Slovenského výboru OMEP PaedDr. Monika Miňová, PhD. predstavila prítomných hostí, organizáciu OMEP a oboznámila prítomných s bohatým dvojdňovým programom konferencie.
Hlavnú časť konferencie otvorili deti – tanečníci zo Súkromnej základnej umeleckej školy Boby Brelly na Hroncovej ulici a malý huslista zo Základnej umeleckej školy Jantárová 6, Košice. Konferencia prebiehala v kongresovej miestnosti Univerzitnej knižnice Technickej univerzity na ulici B. Němcovej.

Účastníci konferencie v počte 170 mali možnosť vypočuť si príspevky a stretnúť sa s významnými odborníkmi v oblasti predprimárneho vzdelávania nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Slávnostné príhovory mali PhDr. Viera Hajdúková, PhD. z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, PaedDr. Mária Kavečanská vedúca Referátu školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice, doc. PaedDr. Ľudmila Liptáková, CSc. prodekanka Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity pre vedu, výskum a doktorandské štúdium, Doc. PhDr. Zita Baďuríková, CSc. prvá predsedníčka Slovenského výboru OMEP, PaedDr. Jana Bolebruchová predsedníčka Spoločnosti pre predškolskú výchovu. Hlavné príspevky predniesli PhDr. Viera Hajdúková, PhD., Prof. PhDr. Branislav Pupala, CSc., PaedDr. Ľubomír Verbovanec, PhD., PaedDr. Ilona Uváčková, Doc. PaedDr. Ondrej Kaščák, PhD. a prof. Dr. hab. Božena Irena Muchacká z Poľska. Konferenciu viedla PaedDr. Monika Miňová, PhD.

Rozľahlé a zaujímavé priestory knižnice poskytli účastníkom konferencie počas prestávok množstvo inšpirácií s bohatou ponukou učebných pomôcok, hračiek, či kníh pre materské školy – prezentovalo sa tu spolu 13 spoločností. Konferencia sa niesla v slávnostnom duchu – Slovenský výbor OMEP oslavuje svoje 20. výročie založenia. Z tohto dôvodu boli pri tejto príležitosti odovzdané ocenenia významným osobnostiam na Slovensku.

Popoludní účastníci konferencie využili možnosť prejsť sa historickým centrom Košíc s odborným výkladom a zažiť neopakovateľné „Potulky centrom Košíc" s Milanom Kolcúnom. Posledná časť konferencie sa konala v sobotu 12.októbra 2013 na vybraných materských školách v Košiciach: Materská škola Obrancov mieru 16, Materská škola B. Němcovej 4, Materská škola Park Angelinum 7, Materská škola Tatranská 23 a Súkromná materská škola elokované pracovisko Mánesova 23. V týchto školách prebiehali panelové diskusie v jednotlivých oblastiach pod vedením lektorov z Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity.

Verím, že toto významné podujatie splnilo odborné očakávania účastníkov a hostia mali zážitok z našich krásnych Košíc.

Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na príprave konferencie, ďakujem za ich čas, energiu a optimizmus.

PaedDr. Marianna Jamborová
predsedníčka Regionálnej sekcie OMEP

V Košiciach 14.10.2013