Prejsť na obsah

Večery krásnej hudby v Kostole Najsvätejšej Trojice

Mesto Košice a Samick Musical Instrument co, Incheon-Korea pozývajú širokú verejnosť na večery krásnej hudby. Prvý koncert vážnej hudby s názvom PIANO NIGHT sa uskutoční v sobotu 25. júla 2009 o 19.30 hod. v Kostole Najsvätejšej Trojice (Premonštráti) na Hlavnej 67. V nedeľu 26. júla sa budú týmto chrámom niesť od 16.00 hod. zasa tóny GALA OPERY. „Elitní interpreti zahraničnej hudobnej scény v spolupráci s vynikajúcimi umelcami zo Slovenska sa postarajú o nezabudnuteľný zážitok," hovorí Dagmar Duždová, hlavná organizátorka podujatia. Oba koncerty sú zaradené do cyklu Medzinárodné Košice, ktorého hlavnou ideou je, podľa Dagmar Duždovej, budovanie mostov medzi rozličnými kultúrami pomocou nádherného jazyka vážnej hudby. „Hudba otvára dušu, utišuje myseľ a zotiera rozdiely medzi ľuďmi. Mojím cieľom je aj obohatenie programu Kultúrneho leta o vysoko hodnotné podujatia určené milovníkom vážnej hudby," vyznáva sa organizátorka koncertov.

Prvý koncert s príznačným názvom PIANO NIGHT bude patriť klavírnej tvorbe. Poslucháči si v podaní sólistov, klaviristov z Južnej Kórey vypočujú unikátne Koncerty pre dva klavíre a orchester. „Tieto skladby sa obyčajne nehrávajú. Je technicky náročné inštalovať v koncertných sálach na Slovensku dve koncertné krídla aj s orchestrom. Priestory aj akustika kostola Premonštrátov sú však na túto príležitosť ako stvorené. O excelentné predvedenie skladieb sa určite postarajú sólisti z Južnej Kórey, ktorí patria medzi to najlepšie na medzinárodnej scéne vážnej hudby. Sprevádzať ich bude komorný orchester Cassovia pod dirigentskou taktovkou Karola Petrócziho," vysvetľuje organizátorka podujatia.

V prvý večer v chráme zaznejú najvýznamnejšie diela J.S. Bacha, W.A. Mozarta a L. van Bethovena. V druhý večer budú milovníkov vážnej hudby unášať, obveseľovať i dojímať piesne a operné árie v podaní laureáta medzinárodnej speváckej súťaže - YE CRONIS Gum Ho SHINA s klavírnym sprievodom Dagmar Duždovej. „S Gum Ho Shinom spolupracujem už celé desaťročie. Medzi naše najväčšie úspechy zaraďujem napríklad aj vystúpenie pre britský kráľovsky dvor," dodáva Dagmar Duždová.

Program:

Sobota 25. júl 2009 začiatok o 19. 30 hod.

- J. S. Bach: AIR zo Suity pre orchester
- J. S. Bach: Koncert pre dva klavíry a orchester č. 2 c mol
BWV 1060: Allegro, Adagio, Allegro
účinkujú: Eun Sook Lee, Hee Joo Shin
- W. A. Mozart: Koncert pre dva klavíry a orchester Es dur KV 365
Allegro
účinkujú: My Kyoung Ann, Sung Sook Kim
- T. Albinoni: Adagio pre sláčikový orchester
- L. van Beethoven: Koncert pre klavír a orchester č. 1 C dur, op. 15
Allegro
účinkuje: Mi Young Pyung
- L. van Beethoven: Koncert pre klavír a orchester č. 3 c mol, op. 37
Allegro
účinkujú: Ji Yeon Kim, Cassovia komorný orchester


Nedeľa, 26. júl 2009 začiatok o 16.00 hod.

- G. F. Händel:
Where´re you walk (z opery Semelle)
Verdi prati (z opery Alcina)
- A. Dvořák:
Hospodin jest můj pastýř
Bože, Bože! Píseň novou (z cyklu Biblické piesne)
- F. P. Tosti:
La Serenata
Tristezza
- F. Schubert:
Der Lindenbaum
An die Musik
- F. M. Bartholdy:
It is enough (z oratória Mesiáš)
- W. A. Mozart:
Deh vienni alla finestra (z opery Don Giovani)
Non piu andrai (z opery Figarova svadba)
- CH. F. Gounod:
Avant de qui (z opery Faust)