Prejsť na obsah

V ZOO majú nový pavilón za vyše 300-tisíc eur

Zoologická záhrada Košice dnes slávnostne otvorila juhoamerický pavilón Margaj. Ide o premiérovú stavbu prvého chovného zariadenia vrátane infraštruktúry, ktorú ZOO Košice postavila na vlastnom pozemku na celkovej ploche 6,5 hektára. Samotný objekt rozdelený na vnútorné a vonkajšie priestory má rozlohu takmer 80 metrov štvorcových.

Podľa slov zoológa Patrika Pastoreka je stavba zrealizovaná podľa štandardov Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií.

„Vnútorný priestor má dve časti. Jedna slúži na chov a druhá, záložná, pre prípadný odchov mláďat, rozdelenie zvierat a pod. Do objektu sme nainštalovali vysoké kmene stromov najmä preto, že margaj žije na stromoch,“ skonštatoval zoológ.

Mesto pokračuje v investíciách do ZOO

Otvorením nového pavilónu ZOO rozšírilo návštevnícku trasu a otvorilo  návštevníkom časť areálu, kde plánuje v budúcnosti realizovať rozvojové projekty. Ide o územie, ktoré mesto Košice ako zriaďovateľ majetkosprávne vysporiadalo. Náklady na stavbu predstavovali 304-tisíc eur, mesto naň prispelo vyše 70 percentami. Sumou 50 000 eur podporil výstavbu aj U. S. Steel Košice, vyše 8 tisíc venovalo Občianske združenie Natura ZOO Cassovia, ďalších 6 000 eur Active Life ako výťažok z Behu po ZOO. Menšími finančným čiastkami sa podieľali na výstavbe aj ďalší sponzori.

 Okrem takmer 217 000 eur na zriadenie tohto pavilónu investovalo Mesto Košice v uplynulých dvoch rokoch 270 000 eur do veľkej voliéry pre dravé vtáky, 90 000 eur do štyroch voliér pre vtáky a cicavce a 104 000 eur do chovného zariadenia pre kopytníky. Do ďalšej infraštruktúry ZOO smerovalo z mestského rozpočtu vyše 300 000 eur.

Riaditeľ Kočner chce ďalej rozširovať návštevnícku trasu

„Som veľmi rád, že v krátkom čase po sebe sme mohli otvoriť druhé väčšie chovné zariadenie. Na jeseň to bola veľká voliéra pre dravé vtáky, kde sa udomácnilo 5 supov a pár orlov skalných. Juhoamerický pavilón Margaj má v našom areáli zásadný význam. Nielen preto, že ide po rokoch o prvý kompletne vybavený objekt, ale aj preto, že pavilón otvoril novú cestu rozvoja našej zoo. Návštevnícku trasu budeme v budúcnosti rozširovať týmto smerom, pretože ide o pozemky mesta. Nový pavilón sme prepojili chodníkom, ktorým sa môžu návštevníci dostať ku výbehu s antilopami, ale aj k našej reštaurácii,“ zdôraznil riaditeľ ZOO Erich Kočner.

Margaj je malá mačkovitá šelma, ktorá žije v strednej a Južnej Amerike. Väčšinu života trávi na strome. Pri zliezaní ide dole hlavou. Ďalšou zaujímavosťou je, že na konári dokáže visieť dole hlavou aj za jednu končatinu. Nohu v členku dokáže otočiť o 180 stupňov. Margaja, tiež ocelota veľkého a oncilu, ktoré patria do rovnakého rodu, v minulosti prenasledovali pytliaci kvôli kožušine. Kvôli jedinečnému vzoru patrí k najkrajším. Od 80-tych rokov je lov týchto šeliem zakázaný. Košická ZOO ho chová ako jediná na Slovensku.