Prejsť na obsah

V školách plánujú zaviesť aj diétne stravovanie

Od budúceho školského roka chce mesto Košice v školských jedálňach, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, zaviesť diétne stravovanie. Ide o diabetickú, bezlepkovú a šetriacu diétu. Tento krok súvisí s nadobudnutím účinnosti  nového školského zákona, 1. september 2008.

Oddelenie školstva Magistrátu mesta Košice reaguje na aktuálnu možnosť zabezpečenia diétneho stravovania v školských jedálňach. Pristúpime k nej po schválení doplnenia všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta Košice č. 103 o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach," informovala vedúca Oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice Helena Jeníková .

Vzhľadom na to, že donedávna ministerstvo školstva nemalo vypracované normy - receptúry pre diétne stravovanie a nemalo ani zverejnené finančné pásma poplatkov pre diétny systém stravovania v školských zariadeniach, poskytovala doteraz košická samospráva takúto formu stravovania len v školskej jedálni pri Materskej škole Šafárikova. Spadajú do nej obvody štyroch základných škôl, a to ZŠ Bernolákova, Kežmarská 28, 30 a Trebišovská. To značí, že niektorí žiaci týchto základných škôl využívajú diétne stravovanie v jedálni materskej školy Šafárikova. Možnosť využívať diétne stravovanie v tejto jedálni však majú aj deti mimo tejto spádovej oblasti. Okrem toho ak sa dieťa, resp. žiak diétne nestravuje v školskej jedálni pri Materskej škole Šafárikova, môžu rodičia týchto detí nosiť diétne jedlá do všetkých školských jedální na ohriatie. Tento doterajší systém zostane v platnosti aj po 1. septembri 2009. „Vo februári tohto roku ministerstvo školstva zverejnilo kategorizáciu finančných pásiem pre diétny systém stravovania v školských zariadeniach, čo nám umožňuje po doplnení VZN poskytovať diétne stravovanie vo viacerých školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice," doplnila referentka pre školské stravovanie Beáta Dzuríková.

Prerokovanie doplneného návrhu VZN je naplánované na aprílové zasadnutie mestského zastupiteľstva. Po jeho schválení chce mesto realizovať na materských a základných školách prieskum, aký je záujem o diétne stravovanie. „Diétny stravovací systém je pomerne náročný a vyžaduje si dôslednú prípravu. Na základe výsledkov prieskumu a zistenia počtu detí a po zabezpečení odborných a kapacitných podmienok pre diétne stravovanie, rozhodne mesto Košice o najvhodnejšej forme stravovania a ďalších podmienkach," spresnila referentka pre školské stravovanie Beáta Dzuríková. Diétne stravovanie má byť poskytované v určených školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice s ohľadom na územné vykrytie poskytovania diétnej stravy.

Poplatky za stravovanie
Podľa platného VZN dnes platí rodič za celodenné stravovanie dieťaťa, ktoré navštevuje materskú školu v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice 1,06 eura. Ak ide o žiaka základnej školy vo veku od 6 do 11 rokov, za denné stravné zaplatí 0,90 eura. Stravné pre dieťa vo veku od 12 do 15 rokov je 0,96 eura.

Rodičia detí, ktoré sú odkázané na diétnu stravu, by podľa návrhu doplnenia VZN mali za stravné zaplatiť, ak dieťa navštevuje materskú školu, 1, 27 eura denne. Ak majú dieťa vo veku od 6 do 11 rokov, v školskej jedálni by za stravu uhrádzali 1,07 eura za deň. Navrhovaný poplatok pre dieťa s diétnym stravovaním veku od 12 do 15 rokov je 1,15 eura. Poplatok za diétne stravovanie by teda mal byť z dôvodu finančne náročnejšej prípravy približne o 20 percent vyšší ako za bežnú stravu.

Stravuje sa takmer 19 500
V školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa v školskom roku 2008/2009 stravuje takmer 19 500 stravníkov, z toho cca 50 s diétnym stravovaním. „Ak dieťa nemá možnosť obedovať doma, strava v školskej jedálni je tou najlepšou voľbou. Dostane tu plnohodnotný teplý pokrm, obeduje v primeranom čase. Okrem toho pri zostavovaní jedálnička prihliadame na pestrosť stravy," povedala Dzuríková.

Pre diétnu stravu rovnaké jedlá, ale iné suroviny
Bežné jedlá v školských jedálňach sa pripravujú v zmysle zásad pre zostavovanie jedálneho lístka v zariadeniach školského stravovania. „V rámci 5 stravovacích dní v jednozmennom stravovaní by jedálny lístok mal obsahovať: 2 hlavné jedlá s mäsovým pokrmom, 1 hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom – so zníženou dávkou mäsa, 2 odľahčovacie jedlá (1 s múčnym pokrmom a 1 so zeleninovým pokrmom). Z hľadiska obsahovej štruktúry pokrmov dbáme na to, aby deti mali k dispozícii pokrmy z mäsa. Sú súčasťou hlavného jedla. Ide o pokrmy pripravované z mäsa jatočných zvierat, hydiny a rýb s plnou hmotnosťou pre jednotlivé vekové skupiny, nie mleté, nie zmesi. Súčasťou hlavných jedál sú však aj pokrmy so zníženou dávkou mäsa. Sú to zmesi mäsa s ryžou, mletými varenými sójovými bôbmi alebo sójovej drviny (kociek), ovsených vločiek, zemiakov a pod. Čo sa týka zeleninových jedál, naše jedálne ponúkajú pokrmy pripravované s použitím zeleniny, strukovín, obilnín a ich kombinácií s možným použitím mlieka, mliečnych výrobkov i vajec," upresnila Dzuríková. Múčne pokrmy, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pripravované s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod. „Pri príprave jedál máme na mysli i to, aby obsah na tanieri lahodil aj oku, aby to už na pohľad vyzeralo dobre," dodala referentka pre školské stravovanie.

Pre deti žiakov s diétnym stravovaním v je k dispozícii rovnaký jedálniček ako pre ich zdravých rovesníkov, na zhotovenie jedál sa však používajú suroviny a receptúry vhodné pre diétny systém. „Ide najmä o bezlepkovú múku, sójovú múčku, zemiakovú múčku, majzénu. Čo sa týka noriem – receptúr, každá jedáleň, v ktorej budeme od 1. septembra poskytovať diétny stravovací systém, dostane CD s novými receptúrami odsúhlasenými ministerstvom školstva," doplnila referentka pre školské stravovanie z Oddelenia školstva MMK Beáta Dzuríková.