Prejsť na obsah

V Národnom olympijskom centre plaveckých športov čoskoro začnú montovať nové bazénové teleso

Práce na výstavbe Národného olympijského centra plaveckých športov Košice (NOCKE) sa prehupli do druhej polovice a pokračujú podľa plánovaného harmonogramu s minimálnym oneskorením. Koncom týždňa začnú osádzať nový desaťdráhový nerezový bazén. 

Jedna z historicky najrozsiahlejších stavebných rekonštrukcií v metropole východu napreduje podľa schváleného harmonogramu prác a v zmysle aktuálnych dodatkov k zmluve o dielo. Na dnešnom kontrolnom dni sa na tom zhodli zástupcovia mesta Košice, mestského podniku Tepelné hospodárstvo (TEHO) a vranovskej spoločnosti Betpres, ktorá rekonštrukciu realizuje.

„Najväčším míľnikom pre nás bude ukončenie čistenia oceľových konštrukcií pieskom. Táto činnosť sa začala ešte v auguste uplynulého roka, hneď po prevzatí stavby a stále pokračuje. Ďalším míľnikom bude ukončenie malieb a následne realizácia bazénového telesa, ktorá ide ruka v ruke s ostatnými činnosťami. Robí sa naraz na viacerých miestach,“ uviedol konateľ spoločnosti Betpres Roland Ďurko.

Pracujú naraz na viacerých frontoch, problémy spôsobili poškodené nosníky

Na stavbe pracuje denne 100 až 150 robotníkov. Súčasne sa realizujú viaceré stavebné činnosti. Šatne a sanita sú dokončené na približne 75 percent, pracuje sa na dokončení opravy oceľovej konštrukcie, fasáda je zaizolovaná na približne 85 percent, okná sú takmer hotové. Mierny časový sklz spôsobili predovšetkým vynútené zmeny v projekte. Väčšina nosníkov bola poškodená, čo sa ukázalo ultrazvukovou skúškou až po ich odkrytí. Museli ich preto vymeniť.

„Samozrejme, tak ako na každej stavbe, sa objavili drobné nedostatky a problémy, hlavne v strešných konštrukciách. Ak nám znalecké posudky hovorili, že sme päť minút pred dvanástou, dnes môžeme povedať, že sme boli päť minút po dvanástej. Strešná konštrukcia bola dávno po životnosti. Museli sme objednať práce navyše, aby sme všetky deformácie na strešnej konštrukcii odstránili a stavba mohla slúžiť svojmu účelu čo najdlhšie obdobie,“ dopĺňa primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý). Oceľová konštrukcia držala strechu takmer 40 rokov. Pod jej opotrebovanie sa podpísalo predovšetkým prostredie so zvýšenou vlhkosťou a odparovanie chemikálií na úpravu vody. 

Po ukončení rekonštrukcie môžu Košice zorganizovať majstrovstvá Európy do 23 rokov v plaveckých športoch

Plánovaný termín odovzdania diela sa nezmenil. Zhotoviteľ chce stavbu odovzdať najneskôr v marci 2025. „Pre majstrovstvá Európy v plávaní do 23 rokov nie je stanovený presný termín, malo by to byť v auguste budúceho roka. Odovzdanie diela je vždy len jedna časť, potom prichádza kolaudácia a na toto všetko máme časové rezervy, aby sme mohli majstrovstvá Európy v plávaní organizovať a športový stánok sprístupniť pre verejnosť, plavcov a kluby,“ dodáva primátor. Aktuálne na stavenisko doviezli nerezové bazénové teleso, ktoré by mali začať ukladať už o niekoľko dní. Práve bazén bude svojimi technickými parametrami jediným svojho druhu na celom Slovensku.

„Z hľadiska míľnikov nasleduje inštalácia bazénového telesa. Teraz je to o tých detailoch a koordinujeme to v spolupráci so Slovenskou plaveckou federáciou a Európskou plaveckou federáciou, kvôli príprave na majstrovstvá Európy v plávaní, ako aj s miestnymi športovými klubmi,“ uviedol Štefan Ferencz, finančný riaditeľ spoločnosti TEHO.

V novom bazéne bude až 10 plaveckých dráh, v menšom bazéne zostanú po úprave 3 plavecké dráhy. Oba bazény budú po novom oddelené pevnou stenou. Tým bude možné oddeliť tréningové priestory pre verejnosť a športové kluby. Zároveň dôjde v bazénovej hale k úprave tribúny, keď sa existujúce drevené lavice nahradia plastovými sedačkami s celkovou kapacitou 590 miest na sedenie.

Vyššia kapacita, šetrenie na energiách, olympijský bazén – NOCKE sa stane najmodernejším plaveckým stánkom na Slovensku

Základným cieľom výstavby NOCKE je obnova a rozšírenie možností bývalej Mestskej krytej plavárne tak, aby spĺňala náročné kritériá športoviska národného významu a požiadaviek Medzinárodnej plaveckej federácie FINA. Nový stánok bude určený nielen pre fanúšikov aktívneho pohybu a kluby plaveckých športov. Po dokončení NOCKE sa, spolu s celoročne prestrešeným vodnopólovým bazénom na kúpalisku Červená hviezda, v Košiciach zvýšia kapacitné možnosti plávania pre verejnosť a športové kluby až o polovicu v porovnaní s predchádzajúcim stavom. Zároveň sa zníži energetická náročnosť celého komplexu.

Financovanie výstavby je zabezpečené z investičného úveru TEHO. V zmysle uznesenia mestského zastupiteľstva muselo mesto Košice nájsť na financovanie výstavby externé zdroje vo výške 50 percent. Táto podmienka bola splnená koncom júla uplynulého roka, keď vláda vtedajšieho premiéra Ľudovíta Ódora schválila finančný príspevok na tento projekt vo výške 8,34 milióna eur zo zdrojov Fondu na podporu športu (FNPŠ). Je to doposiaľ najvyššia suma, ktorú FNPŠ vo svojej histórii poskytol.