Prejsť na obsah

V Mestskom parku sa dá oddnes požičať športové vybavenie zo smart skrinky LOX

Metropola východu je od dnes šiestym mestom na Slovensku, v ktorom je možné zapožičať si vybavenie na športové a voľnočasové aktivity priamo na verejnom priestranstve alebo športovisku. Mesto Košice v spolupráci so slovenskou spoločnosťou YourLOX uviedlo do prevádzky smart skrinku nazývanú "LOX". Tá umožňuje prenájom pomôcok pre šport, hry a aktívny oddych ako je napr. basketbalová lopta, lietajúci tanier alebo bedmintonové rakety, priamo na mieste pomocou aplikácie. 

LOX je umiestnený pri multifunkčnom ihrisku v Mestskom parku, ktoré v zime slúži ako klzisko a počas zvyšku roka ako športovisko so zameraním hlavne na loptové hry. Športové a pohybové aktivity sa napr. aj s požičaným vybavením dajú uskutočňovať i na blízkej trávnatej ploche. Projekt inteligentných skriniek so športovým náradím získal aj hlavnú cenu 10 000 eur v programe začínajúcich startupov Challenger Urban:Creative 2022 v rámci projektu Košice 2.0.

Viceprimátor Gibóda: Zlepšia sa možnosti a podmienky voľnočasových aktivít

„Hľadali sme v ňom inovatívne riešenia, ktoré prinesú inovácie do mestských služieb, skvalitnia život našich obyvateľov. A práve toto je jedným z nich. Vďaka projektu sa zlepšia možnosti a podmienky voľnočasových aktivít pre Košičanov, ktorí si môžu zašportovať aj bez toho, aby mali zo sebou potrebné vybavenie alebo pomôcky,“ uviedol námestník primátora mesta Košice Marcel Gibóda (nezávislý).

Vypožičanie športového vybavenia z LOX-ov je pomerne jednoduché a je možné sa s ním oboznámiť aj v tomto videu: https://youtu.be/z65KFiUeNUY. Stačí sa registrovať naskenovaním QR kódu priamo na LOXe alebo zadaním app.tvojlox.sk do webového prehliadača. V ďalšom kroku si overíte profil pomocou zaslanej SMS-ky s autorizačným kódom a potvrdíte svoju totožnosť. Tretím a posledným krokom je nabitie kreditu v minimálnej výške 10 eur, ktoré vám odomkne možnosť prenájmov. 

Pre úspešné požičanie pomôcok je potrebné byť pri LOXe vo vzdialenosti maximálne 30 metrov. V aplikácii sa vám zobrazí animácia s ôsmimi okienkami. Z nich si vyberiete jednu z dostupných športových pomôcok, ktoré si chcete požičať. Ťuknutím naň sa vám odomknú dvierka a môžete si pomôcku vybrať. 

V pláne sú aj kúpaliská alebo ďalšie oddychové zóny

Po skončení svojej športovej aktivity celý proces ukončiť vrátením a odfotením predmetu v LOXe. Samotná výpožička je do konca roka bezplatná, následne bude spoplatnená v priemere 3 eurami na hodinu. Táto suma sa samozrejme môže zmeniť v závislosti od externých faktorov ako inflácia, rast cien produktov a i.

„Týmto spôsobom prinášame inovatívnu športovú smart infraštruktúru na existujúce verejné športoviská a oddychové zóny. Som rád, že takéto naše riešenia týkajúce sa aktívneho trávenia voľného času už okrem piatich ďalších miest môžeme ponúknuť aj Košičanom. YourLOX dáva každému možnosť požičať si všetko potrebné priamo na mieste. Môžu tak urobiť kedykoľvek a na akýkoľvek čas a po dokončení ľubovoľnej aktivity športové pomôcky nechajú aj pre ďalších. Verím, že LOX v Mestskom parku je len začiatkom a už onedlho ich počty na sídliskách, kúpaliskách alebo oddychových zónach budú rásť,“ doplnil šéf spoločnosti Patrik Dolinský.