Prejsť na obsah

V Mestskej časti Košice - Staré mesto pribudli nové kamery

Dve nové bezpečnostné kamery pribudli v týchto dňoch v Mestskej časti Košice - Staré mesto. Kamery monitorujú verejné priestranstvá na uliciach: Mlynská - Štefánikova - Protifašistických bojovníkov a na uliciach Hlavná - Pribinova - Rooseveltova. Mestská polícia Košice prevádzkuje v súčasnosti v centrálnej mestskej zóne kamerový systém, ktorý pozostáva z 13 bezpečnostných kamier. Druhý 7 kamerový systém prevádzkuje aj v Mestskej časti Košice - Šaca. Na budúci rok je naplánované budovanie kamerového systému v Mestskej časti Košice - Západ. Do roku 2011 by v tejto mestskej časti malo pribudnúť 6 bezpečnostných kamier. Jednotlivé bezpečnostné kamery budú umiestnené najmä v úsekoch, v ktorých sa zdržiava väčší počet obyvateľov a kde bolo doposiaľ zaregistrovaných najviac priestupkov. Ide najmä o lokality pred obchodnými centrami, poliklinikami, námestiami a pod. Projekt je financovaný z rozpočtu Mestskej polície v sume 6 721 896 korún, pričom v roku 2008 bolo na vytvorenie projektovej dokumentácie, zriadenie monitorovacieho centra a montáže prvej časti optickej siete vyčlenených celkovo 2 656 200, korún (sumou 1 328 100 korún prispela MČ Košice - Západ).

Mestská polícia Košice buduje kamerový systém s cieľom predchádzať výskytu trestnej a inej protispoločenskej činnosti a potláčania tých faktorov a činiteľov, ktoré ich ovplyvňujú. „Kamerový systém prispieva k zabezpečeniu väčšej ochrany majetku mesta a mestskej časti pred poškodením, zničením alebo odcudzením a k zvýšeniu pocitu istoty, bezpečnosti a spokojnosti občanov. Prispieva k vytvoreniu podmienok pre pokojnú, nerušenú prácu, život a oddych. Umožňuje nám obmedziť, resp. eliminovať príčiny, podmienky a kriminogénne faktory, ktoré umožňujú, resp. uľahčujú páchanie priestupkov, trestných činov alebo inej protispoločenskej činnosti. U páchateľov vyvoláva zvýšený pocit, že ich konanie bude odhalené a ich protispoločenská činnosť bude posúdená podľa stupňa nebezpečnosti, čo úzko súvisí s tým, že žiadne zistené protispoločenské konanie nebude "prehliadnuté". Tento systém zároveň vytvára a zlepšuje podmienky pre rýchly a účinný zásah MsP pri zabezpečovaní ochrany majetku mesta, mestskej časti a zadržaní páchateľov trestných činov,“ uviedol náčelník MsP Milan Dvorožňák.

Operátori z operačného strediska MsP v Košiciach zistili v roku 2007 prostredníctvom kamerového systému celkovo 2529 prípadov porušenia právnych noriem a v roku 2008 (do 30. septembra) celkovo 1834 prípadov porušenia právnych noriem. Na miesto spáchania priestupkov boli vždy operatívne vyslané hliadky MsP.