Prejsť na obsah

V meste sa začne s jesennou deratizáciou

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach (RÚVZ KE) vyzýva na vykonanie jesennej celoplošnej deratizácie na území mesta v období od 1. do 31. októbra 2024 z dôvodu regulácie živočíšnych škodcov.

Mesto je povinné vykonať deratizáciu na verejných priestranstvách, pri kontajneroviskách a v objektoch v správe alebo majetku mesta prostredníctvom subjektov oprávnených na profesionálne vykonávanie regulácie živočíšnych škodcov.

Hlavným cieľom je ochrana zdravia obyvateľstva pred nebezpečenstvom šírenia hromadného prenosného ochorenia.

Výzva sa týka aj mestských častí a podnikateľov
Výzva na vykonanie jesennej deratizácie sa týka aj mestských častí, fyzických a právnických osôb. Podnikatelia a právnické osoby vykonávajú deratizáciu v objektoch určených na podnikanie, v objektoch školských a zdravotníckych zariadení, zariadení sociálnych služieb, v bytových a polyfunkčných domoch, v suterénnych a pivničných priestoroch objektov, v areáloch živočíšnej výroby, potravinárskej výroby a v potravinárskych prevádzkach, v reštauračných zariadeniach, v skladoch potravín, v skladoch ďalších komodít a na skládkach komunálneho odpadu, a to prostredníctvom subjektov oprávnených na profesionálne vykonávanie regulácie živočíšnych škodcov. 

Fyzickým osobám – občanom sa odporúča vykonať deratizáciu v pivničných priestoroch domov, ak sa v ich blízkosti realizuje chov hospodárskych zvierat a v rodinných a bytových domoch predovšetkým vtedy, ak v ich blízkosti sú objekty určené na podnikanie alebo zaznamenali pri týchto priestoroch výskyt hlodavcov. Deratizáciu môžu vykonať svojpomocne biocídnymi prípravkami dostupnými v obchodnej sieti, registrovanými v Centre pre chemické látky a prípravky, zakúpenými v malospotrebiteľských baleniach, ktoré sú určené a schválené na tento účel. 

Potvrdenia o vykonaní deratizácie sa odporúča uchovať po dobu troch mesiacov.