Prejsť na obsah

V meste má vyrásť nová hasičská stanica

Priemerný dojazdový čas košických hasičov k požiarom v meste by sa mal skrátiť pod 10 minút vďaka novej hasičskej stanici v meste. Tá má vyrásť na sídlisku KVP.

„Mesto má eminentný záujem na výstavbe novej hasičskej stanice. Rozloha Košíc a počet obyvateľov predurčujú, aby priamo v meste pôsobilo viac hasičských staníc. Ide o verejný záujem, mesto je ústretové, lokalitu sme vytypovali spoločne tak, aby vyhovovala požiadavkám Hasičského a záchranného zboru," povedal námestník primátora Mikuláš Čečko.

Jednotka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, určená na zdolávanie požiarov a vykonávanie záchranných prác pri rôznych mimoriadnych udalostiach, pôsobí v súčasnosti na hasičskej stanici na Požiarnickej ulici. Tá slúži svojmu účelu od roku 1928. Odvtedy bola na území mesta zriadená ďalšia hasičská stanica v Šaci, ktorá má zásahový obvod v mestskej časti Šaca a susedných obciach okresu Košice – okolie.

„Mesto Košice od roku 1928 podstatne zmenilo svoju rozlohu, počet obyvateľov a sústredilo sa v ňom z hľadiska možného vzniku požiarov a mimoriadnych udalostí veľa nebezpečných prevádzok a objektov. Vzhľadom na tieto skutočnosti, v záujme realizácie rýchlych a účinných zásahov vo všetkých mestských častiach je potrebné zriadenie novej, druhej hasičskej stanice v rámci okresu Košice – mesto. Napriek súčasnej dopravnej situácii v Košiciach je naším zámerom vďaka novej stanici skrátiť priemerný dojazdový čas hasičov k požiarom na území mesta pod 10 minút,"
uviedol Jozef Fedorčák, riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.

Doplnil, že hasiči z košickej stanice na Požiarnickej ulici vykonajú v meste ročne približne 2 000 výjazdov, pričom počet zásahov z roka na roka narastá.

Ako ďalej informoval, na stanici na Požiarnickej ulici, z hľadiska počtu hasičov najväčšej na Slovensku, pôsobí 103 ľudí a na stanici v Šaci 18 hasičov, čo je spolu v prepočte na cca 250-tisíc obyvateľov Košíc pomer 1 hasič na 2 000 občanov. „V Bratislave, ktorá má na cca 440-tisíc obyvateľov 4 hasičské stanice s 273 hasičmi, je pomer 1 hasič na 1 600 občanov. V Európskej únii je priemer 1 hasič na tisíc obyvateľov. Predpoklad je, že pre novú stanicu by bolo prijatých cca 40 nových hasičov a presunula by sa tam aj časť hasičov z Požiarnickej."

Hasičský a záchranný zbor plánuje z prostriedkov Európskej únie v rámci výzvy „Infraštruktúra nekomerčných záchranných služieb" výstavbu novej hasičskej stanice, ktorej umiestnenie by umožňovalo vykonávať pružné a efektívne zásahy v ktorejkoľvek časti mesta Košice. „V tejto veci sme rokovali s vedením mesta Košice, ktoré deklarovalo ochotu pomôcť nájsť a následne odpredať Hasičskému a záchrannému zboru vhodný pozemok na výstavbu novej hasičskej stanice. Po vykonaní analýzy dojazdových časov a koncentrácie obytných súborov a priemyselných objektov bola na výstavbu novej hasičskej stanice vytypovaná lokalita na sídlisku KVP pod ulicou Wuppertálska. Uvedené územie polohou a profilom zodpovedá požiadavkám na výstavbu novej stanice typu V. Pôjde teda o plnohodnotnú, modernou technikou vybavenú hasičskú stanicu najvyššieho typu aj pre tie najzložitejšie prípady. Parcela na výstavbu hasičskej stanice by mala mať plochu cca 10-tisíc m2," vyjadril sa Jozef Fedorčák.

Dodal, že do zásahového obvodu novej stanice na KVP môžu patriť napríklad mestské časti Západ, KVP, Lunik 9, Myslava, ale aj okolité obce ako Baška, Bukovec či Zlatá Idka. Do novej stanice sa má presťahovať i celé, približne 40-členné Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, ktoré v súčasnosti sídli v prenajatých priestoroch košického obvodného úradu na Komenského ulici.

Po predbežnom vzájomnom prerokovaní už hasiči požiadali samosprávu o zmenu územného plánu mesta Košice tak, aby predmetná lokalita pod Wuppertálskou ulicou na KVP, teraz klasifikovaná ako zeleň, bola určená na výstavbu hasičskej stanice.

Viceprimátor Košíc Mikuláš Čečko doplnil, že o zmene územného plánu a o predaji mestského pozemku pre hasičov by mohli mestskí poslanci rozhodnúť do konca tohto roka. Krajský hasičský riaditeľ Jozef Fedorčák dodal, že začiatok výstavby novej stanice s odhadovanými nákladmi cca 3 milióny eur z financií Regionálneho operačného programu predpokladajú v roku 2011 a jej otvorenie v roku 2013.