Prejsť na obsah

V Košických základných a materských školách bolo dnes vyše 12 600 detí

Radostnými zvítaniami so spolužiakmi a pedagógmi sa dnes vyznačoval úvodný deň obnoveného vyučovania v košických základných a materských školách. Kým doteraz sa mohli prezenčnej výuky zúčastňovať prednostne len deti rodičov, ktorý nemohli pracovať z domu, od pondelka 12. apríla sa rozhodnutím ministerstva školstva obnovilo prezenčné vyučovanie pre všetkých žiakov v materských školách a na I. stupni základných škôl. Podmienkou bolo vyplniť cez Edupage alebo priniesť vyplnené a podpísané potvrdenie od bezinfekčnosti. Pre zábudlivých rodičov bolo na tento účel pripravené tlačivo vo vestibule, ktoré museli odovzdať pred vstupom ich dieťaťa do školy. 

Viceprimátorku Gurbáľovú teší, že mesto vytvára v školách bezpečné prostredie

V metropole východu bolo dnes v prevádzke všetkých 34 základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta ako aj 55 materských škôl (MŠ). Z dôvodu karantény nefunguje od minulého týždňa materská škola Žiacka v mestskej časti Krásna. Okrem toho zostali v domácej karanténe aj žiaci jednej triedy na ZŠ Park Angelinum. Tí by mali opätovne nastúpiť do školy tento štvrtok.

„V našich základných školách privítali dnes učitelia celkovo 8635 detí, čo predstavuje 87,5 percenta celkového počtu žiakov prvého stupňa. Do našich materských škôl nastúpilo 3 991 detí, čo je zhruba 72 percent všetkých škôlkarov. V porovnaní s uplynulým týždňom vzrástli počty žiakov na I. stupni ZŠ a v materských školách zhruba dvojnásobne. Teší nás, že tým rodičia ocenili, že robíme maximum pre bezpečné prostredie v našich školách a vytvárame kvalitné podmienky pre výchovu a vzdelávanie ich ratolestí,“ povedala košická viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH).  

Niektoré deti mali vonku už aj telesnú výchovu

Deti v materských školách sa dnes zaobišli bez rúšok a respirátorov, žiaci 1. stupňa ZŠ museli mať na tvári rúška. Respirátory boli povinné pre všetkých zamestnancov škôl. Žiaci na prvom stupni ZŠ sa učili podľa klasického rozvrhu vo svojich triedach. Niektoré deti mohli po dlhých mesiacoch mať vonku aj hodinu telesnej výchovy. Po absolvovaní obeda pokračoval ich program s pedagógmi v školskom klube detí, resp. na školských ihriskách.

„Vzhľadom na zlepšenie epidemiologickej situácie nás teší, že od budúceho pondelka budeme môcť otvoriť aj ôsme a deviate ročníky našich základných škôl. Veríme, že Košice aj naďalej zostanú medzi tými najlepšími okresmi na Slovensku, čo by malo znamenať aj obnovenie výučby aj pre našich piatakov, šiestakov a siedmakov. Podľa aktuálnych informácií z ministerstva školstva by títo žiaci mohli opäť začať navštevovať naše školy od pondelka 26. apríla, keď bude kompletne otvorený nielen prvý, ale aj celý druhý stupeň ZŠ. Ak budú Košice patriť medzi tzv. ružové okresy, tak budeme môcť otvoriť aj centrá voľného času a základné umelecké školy na skupinovú výučbu,“ informovala vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková.  

Pandemická OČR sa až na pár výnimiek prestane vyplácať 

Viacerí rodičia sa dnes pýtali ako to bude s predĺžením poskytovania pandemickou OČR, na ktorú mali nárok do konca minulého týždňa v prípade, ak svoje dieťa nechali doma. Vzhľadom na celoplošné otvorenie materských a I. stupňa základných škôl sa situácia v tomto smere zmenila aj v Košiciach.

„Rodič nášho školáka alebo škôlkara môže čerpať pandemickú OČR len v prípade, ak je na základe rozhodnutia RÚVZ zatvorená kvôli karanténe trieda jeho dieťaťa alebo celá škola. Ak má rodič obavy z ochorenia Covid-19 a nechá dieťa doma, môže tak urobiť maximálne po dobu 5 dní školského vyučovania. V takom prípade bude jeho dieťa dostávať domáce úlohy napr. e-mailom od triednej učiteľky alebo prostredníctvom Edupage. Na pandemickú OČR však nemá nárok,“ doplnila Beáta Lopušniaková.