Prejsť na obsah

V košických jedálňach sa bude variť podľa receptov detí

Oddelenie školstva košického Magistrátu sa v rámci aktivít mesta športu zapojilo do kreatívneho projektu. V spolupráci so školami a školskými jedálňami umožnia malým stravníkom navrhnúť svoje vlastné recepty, ktoré sa môžu stať súčasťou ich obedového jedálnička.

Zisk titulu Košice – Európske mesto športu 2016 otvára Košičanom nové možnosti trávenia voľného času a láka ku športovaniu všetky generácie. Mesto sa zaujímavými aktivitami snaží motivovať nielen k pohybu, ale aj zdravému životnému štýlu. Veľmi dôležitú skupinu, ktorú chce mesto osloviť, tvoria deti a žiaci košických škôl. Okrem zaujímavých športových aktivít, pripravuje oddelenie školstva atraktívne podujatia i v oblasti školského stravovania. Žiaci sa budú môcť dozvedieť viac o správnom stravovaní a hravou formou im bude priblížená téma zdravej výživy a zdravého životného štýlu.

Netradičnou štartovacou aktivitou bude projekt s názvom "Aktualizácia Materiálno-spotrebných noriem na rok 2016 očami deti". Vďaka tejto aktivite budú mať žiaci od 1. februára 2016 možnosť dopĺňať receptúry školských jedálni o zeleninové, bezmäsité a zemiakové pokrmy. Nové receptúry obohatia materiálno-spotrebné normy v oblasti stravovania, ktoré sa od roku 2011 každoročne aktualizujú.
Teší ma, že pri propagácii športu, zapojíme naše deti aj do zaujímavého projektu, ktoré prispeje k zdravým stravovacím návykom, ktoré považujem za veľmi dôležité," povedal primátor Richard Raši.

Do tohto projektu budú zapojení žiaci košických škôl a ich rodičia. Dobré, chutné a zaujímavé zeleninové, bezmäsité a zemiakové receptúry, ktoré by sa mohli variť aj v školských jedálňach, budú zbierané od žiakov na školách prostredníctvom vedúcich školských jedální. Získané vhodné receptúry budú pracovnou skupinou vedúcich školských jedální v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice spracované a odoslané na Ministerstvo školstva.

Pri posudzovaní nových noriem a ich zaradení do praxe sa bude vychádzať z nasledovných odporúčaní:
· zníženie príjmu tuku, spotreby soli, preferovať soľ s obsahom jódu,
· zníženie spotreby jednoduchých cukrov,
· zvýšenie spotreby vitamínu C,
· zvýšenie spotreby vlákniny,
· zvýšenie spotreby rastlinných bielkovín.

Motiváciou pre žiakov zapojiť sa do projektu, je okrem obohatenej jedálenskej stravy i možnosť získať zaujímavé ocenenie. Žiaci, ktorých najvhodnejšia a najlepšia receptúra bude zaradená do aktualizovaných noriem, budú odmenení na metodickom dni pri príležitosti „Svetového dňa výživy," povedala Mária Kavečanská, vedúca oddelenia školstva košického magistrátu.

Tento návrh na aktualizáciu Materiálno-spotrebných noriem očami detí bol tvorený s cieľom, že samotné deti si navrhnú jedlá, ktoré by v školských jedálňach privítali najviac, ktoré obľubujú. Školské stravovanie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice verí, že zapojením detí do tejto aktivity sa podarí zvýšiť počet malých stravníkov v školských jedálňach. Aj touto aktivitou chcú prispieť do bohatého programu tradičných, ale i nových, pre deti, žiakov a ich rodičov zaujímavých podujatí.