Prejsť na obsah

V košickej ZOO pribudol nový náučný chodník

Zoologická záhrada Košice sprístupnila v sobotu 15. augusta nový náučný chodník, ktorý tu vybudovali v rámci medzinárodného projektu ZOO CESTA z európskych zdrojov. Geologický chodník pribudol ku doterajším trom – botanickému, vtáčiemu a včelárskemu.

Trasa 850 metrov dlhého chodníka sa dá absolvovať zhruba za 30 minút. Nachádza sa tu 8 stanovíšť s informačnými tabuľami, prostredníctvom ktorých sa návštevníci zoznámia s faunou, flórou, geológiou i paleontológiou pohorí Karpaty a Altaj. V rámci projektu pribudlo v ZOO 6 krytých altánkov, desať lavičiek, pätnásť košov na odpadky. Unikátne a v slovenských zoo zatiaľ jediné svojho druhu sú dva 3D prvky fosílií hornín tamojšieho územia. Zabrali takmer 30 štvorcových metrov a na jednom z nich v tvare pavučiny si môžu deti vyskúšať zdatnosť pri lezení. Projekt, ktorého realizácia sa začala v polovici minulého roka bol financovaný z „Programu cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika 2007 -2013" a sleduje zvýšenie environmentálneho povedomia. Jeho súčasťou sa stalo aj chovné zariadenie pre kozorožce sibírske, ktoré rozšírilo expozičné priestory zoologickej záhrady o 3 hektáre.

Nový návštevnícky okruh oficiálne sprístupnili za účasti primátora mesta Košice Richarda Rašiho. Spolu s generálnym riaditeľom Štátnej ochrany prírody SR Ing. Milanom Borošom počas slávnosti pokrstili tiež mláďatká lamy krotkej.