Prejsť na obsah

V Košiciach zmodernizujú ďalších 13 zastávok MHD aj cestu do Kavečian

Obyvatelia metropoly východu a blízkych obcí sa už onedlho dočkajú ďalších významných investícií, ktoré vylepšia kvalitu ich života a pomôžu aj podnikateľskému prostrediu. Na dnešnom 6. zasadnutí Kooperačnej rady Udržateľného mestského rozvoja (UMR) Košice, ktoré sa dnes uskutočnilo na magistráte mesta, schválili jej členovia rozdelenie 8,3 milióna eur na pripravované zámery predložené mestom Košice, Business Košice, n.o. a okolitými obcami.

V rámci Programu Slovensko bolo pre územie UMR Košice, ktoré okrem krajského mesta tvorí aj ďalších 40 obcí z okresu Košice-okolie, vyčlenených spolu 133,8 milióna eur zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja EFRR, celkové výdavky spolu 157,4 milióna eur. Už v septembri schválila Kooperačná rada UMR Košice pre mesto Košice zhruba 32 miliónov eur na komplexnú obnovu deviatich električiek, obstaranie autobusov na CNG pohon a na rekonštrukciu miestnych komunikácií v Košickej Novej Vsi, Krásnej a modernizáciu infraštruktúry piatich základných škôl. Pred letom zas jej členovia odobrili investície do zelených projektov v Košiciach za 8,7 milióna eur.

Zastávky MHD sa zmodernizujú za 2,5 milióna eur

Tentoraz poteší cestujúcich v košickej MHD schválenie projektového zámeru III. etapy Modernizácie zastávok verejnej dopravy a informačných systémov. V rámci nej by sa za vyše 2,5 milióna eur zmodernizovalo 13 zastávok na území mestských častí Dargovských hrdinov, Sídlisko KVP, Juh, Západ a Staré Mesto. Väčšinu finančných zdrojov by bola hradená z eurofondov a štátneho rozpočtu, spolufinancovanie mesta Košice by malo dosiahnuť 26 700 eur. V oboch predchádzajúcich etapách tohto projektu sa v rokoch 2019-2023 zmodernizovalo 35 autobusových zastávok.

Ďalších 2 685 700 eur pôjde na projekt Inovatívne Košice 2030, ktorý bude zameraný na transformáciu mesta Košice na inovačné centrum. Hlavnými aktivitami projektu plne financovaného z eurofondov a štátneho rozpočtu bude podpora spolupráce medzi verejným sektorom, akademickou obcou, podnikateľským prostredím a občianskou spoločnosťou.

"Kladieme v ňom dôraz na rozvoj lokálneho inovačného ekosystému, ktorý prispeje k hospodárskemu rastu, prilákaniu talentov a posilneniu podnikateľského prostredia v Košiciach. Projekt tiež vytvorí priaznivé podmienky pre prilákanie a udržanie kvalifikovaných odborníkov a investorov v regióne. Zároveň sa zlepší využitie verejných dát pre podporu inovácií a ekonomického rozvoja, čo prispeje k vyššej kvalite života a posilní postavenie Košíc ako významného inovačného a podnikateľského centra v strednej Európe," vysvetľuje riaditeľ neziskovej organizácie Business Košice Martin Mudrák.

Obávané "esíčko" bude po rozšírení bezpečnejšie

Významnou investíciou bude aj rekonštrukcia a rozšírenie "esíčka" na ceste do Kavečian za 976 177 eur. Nielen tamojší obyvatelia, ale aj návštevníci ZOO vedia, že táto časť komunikácie je nielen úzka, ale aj v nevyhovujúcom stave. Tieto skutočnosti pravidelne spôsobujú nebezpečné situácie a hrozbu kolízií najmä pri prejazde autobusov MHD. Členovia Kooperačnej rady UMR schválili, že mesto Košice môže na rekonštrukciu havarijného stavu Kavečianskej cesty použiť 829 750 eur z eurofondov a 68 332 eur zo štátneho rozpočtu. Vlastné spolufinancovanie z rozpočtu mesta bude predstavovať 78 094 eur.

"Teší ma, že sme sa s členmi ÚMR zhodli na viacerých veľmi užitočných investíciách. Vďaka nim zlepšíme bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky na ceste do Kavečian a budeme môcť zrekonštruovať ďalších 13 zastávok MHD. Tie budú moderné, čisté a smart a cestujúci budú mať online informácie o odchode ich autobusu. V rámci projektu Inovatívne Košice sa uskutočnia aj viaceré aktivity zamerané na vzdelávanie a tvorbu inovačnej stratégie mesta. Ak tu prilákame kvalifikovaných odborníkov alebo investorov, pomôže to k vyššej kvalite života nás všetkých," zhrnul dnešné schválené projekty košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

V okolitých obciach pribudnú čističky, kanalizácia a kompostery

Dnešná Kooperačná rada ÚMR schválila aj projektové zámery na dobudovanie kanalizácie v obci Kokšov-Bakša za 1,6 milióna eur a na vybudovanie kanalizácie a čističky odpadových vôd v Sokoli  345 744 eur. Takisto odobrila aj nákupy kompostérov pre domácnosti v obciach Vyšná Hutka za 39 483 eur, Skároš za 64 555 eur a Trstené pri Hornáde za 86 270 eur.