Prejsť na obsah

V Košiciach vznikne prvý plnoformátový televízny seriál, natočí ho JOJka

Ulice a námestia, vybrané interiérové a zaujímavé exteriérové miesta Košíc zaplnia na najbližšie mesiace herci a filmová technika. V našom meste natočí televízia JOJ prvý plnoformátový televízny seriál v jeho modernej histórii. Romantická komédia s detektívnou zápletkou s názvom „Miša v Košiciach“ sa na televízne obrazovky dostane pravdepodobne v priebehu budúceho roka.

„Nakrúcanie potrvá štyri mesiace, často budeme točiť na Hlavnej ulici, kde sme si pripravili „vlastnú“ kaviareň. Herci a štáb sa však budú pohybovať v ďalších atraktívnych lokalitách, ktoré Košice ponúkajú,“ povedala počas spoločnej tlačovej besedy autorov a vedenia mesta producentka a scenáristka seriálu Hana Lasicová.

„Začíname nakrúcať hneď začiatkom júna, kým sa seriál dostane na obrazovku potrvá to najmenej rok. Kvôli intenzívnemu nakrúcaniu sme sa sem viacerí presťahovali aj s rodinami,“ dodala Lasicová.

Seriál podľa primátora prispeje k ďalšej propagácii mesta

„Máme možnosť ukázať Košice ako nádhernú destináciu na návštevu. Navyše, významnú časť filmárskeho štábu tvoria lokálni herci a technici, čo ma veľmi teší. Verím, že scenár bude zaujímavý a naše mesto sa stane atraktívnou kulisou pre tento seriál. Ak presvedčíme kohokoľvek, aby sa po jeho vzhliadnutí prišiel do Košíc pozrieť, tak to stálo za to,“ konštatoval primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý). Potenciál seriálu vidí primátor najmä v ďalšej propagácii mesta. Mesto aj preto s televíziou JOJ podpísalo spoločné memorandum o spolupráci. „Nás, Košičanov, by som chcel poprosiť, aby sme k filmárom boli ústretoví, trpezliví a pomáhali im,“ dodal Polaček.

Príbeh seriálu sa točí okolo mladej ženy, ktorá je skôr za trest pracovne presunutá do Košíc. Počas 16-tich dielov seriálu však postupne zistí, že sa jej v našom meste veľmi dobre žije a že už odtiaľto nechce odísť. „Košice sú veľmi vhodné na natáčanie, sú veľmi fotogenické. Pri výbere lokácií sme sa radili aj so známym Košičanom Milanom Kolcunom, ktorý nás zasvätil do miestnej histórie,“ poznamenala Lasicová.

V seriáli si zahrajú viacerí dobre známi a populárni herci, ale aj nové vychádzajúce hviezdy. V jednotlivých častiach sa postupne objavia Hana Gregorová, Marko Igonda, Michaela Čobejová, Ivan Krúpa či Peter Nádasdi a ďalší herci z košických divadiel či scén z Prešova a Rožňavy. Hlavnú postavu si zahrá mladá 21-ročná herečka Paulína Púpalová.

„V čom je fajn nakrúcať v Košiciach? Ľudia a inštitúcie tu ešte nie sú na filmárov tak zvyknutí ako v Bratislave, a teda máme otvorené dvere, všetko ide hladšie. Ľudia sa z nás tešia, mnohí chcú byť v komparze,“ zhodnotil doterajšie prípravy natáčania výkonný producent seriálu Martin Jerz. Filmári sú v Košiciach už takmer pol roka, počas ktorého si vytipovali atraktívne lokácie na jednotlivé scény či dohodli nevyhnutnú spoluprácu s mestskými podnikmi.

Nový seriál tak po dlhých rokoch nadviaže na kedysi veľmi bohatú a pestrú televíznu a filmovú tvorbu, ktorá v štúdiách v Košiciach desiatky rokov vznikala pre niekdajšiu Československú televíziu.