Prejsť na obsah

V Košiciach vystavuje frontový reportér z Vietnamu

V priestoroch Kasárni/Kulturparku včera predstavitelia mesta otvorili výstavu fotografii a veršov bývalého frontového reportéra z Vietnamu Miroslava Tuleju. Expozícia bude otvorená do 10. apríla 2016, denne okrem pondelka od 11.00 do 18.00 hod.

Nezvyčajná zbierka emócií dostala názov „Ži a pamätaj" a zahŕňa 80 čiernobielych fotografií a veršov z Vietnamu. Ich autor, Košičan Miro Tuleja sa svojimi dielami snažil priblížiť ako útrapy vojny, ale i obrovskú radosť po jej ukončení, prežíval Vietnamský ľud. Zábery sú z rokov z rokov 1970 až 1973 a najmä z prvých mierových dní vo Vietname. „Vo Vietname som pochopil, že vojna je jedno strašné divadlo, z ktorého po predstavení nemôžete odísť. Na jeho doskách sa totiž hrá nepretržite," uviedol autor. Na osud vojnou skúšanej krajiny sa pozerá cez tváre a príbehy obyčajných ľudí. Zachytáva tváre v ktorých sa zračí nesmierny strach a zároveň veľká úľava.

Z fotografií je jasné, že autor neostáva pri svojej práci iba pozorovateľom, ale snaží sa vžiť do osudov tých, ktorých fotografuje. „Človek je stvorený pre lásku, pre účinkovanie v divadle života, nie smrti. Človek potrebuje pokoj a hlavne nádej, aby nestrácal odvahu, hrdosť a súcit.
Aby neprepadol ľahostajnosti k utrpeniu iných a pocitu blaženosti z bohatstva,"
i týmito slovami pripomína, aký je v týchto časoch život človeka dôležitý.

Výstavu je venovaná 65. výročiu nadviazania diplomatických stykov medzi Vietnamom a Československom a 70. výročiu vyhlásenia Vietnamskej demokratickej republiky. Expozíciu podporili Ministerstvo kultúry SR, Honorárny konzulát Vietnamskej socialistickej republiky v Košiciach, spoločnosť FPT Slovakia. Košická výstava sa konala pod záštitou primátora mesta Richarda Rašiho. Na jej otvorení sa zúčastnili i viceprimátori mesta Renáta Lenártová a Martin Petruško.  „Je to skutočne pozoruhodná výstava, ktorú sa oplatí vidieť," zhodnotila viceprimátorka Lenártova.

Výstavná kolekcia Ži a pamätaj, sa už pri svojej premiére v Hanoji v novembri 2014 stretla s mimoriadnym ohlasom návštevníkov. Podobnú odozvu získala aj v bratislavskej Dvorane ministerstva kultúry, kde ju vlani v októbri videlo viac ako 5-tisíc návštevníkov.