Prejsť na obsah

V Košiciach vyhlásila chrípkové prázdniny jedna škola

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a hlavný hygienik SR Ján Mikas v pondelok na tlačovej konferencii informovali o prvom oficiálne potvrdenom prípade vírusu COVID-19 na území mesta Košice. Toto ochorenie bolo zaznamenané u zamestnanca U.S. Steelu, ktorý sa ním zrejme nakazil na dovolenke vo Francúzsku. Premiér aj hlavný hygienik zároveň vyzvali všetkých zriaďovateľov škôl, aby nepodliehali panike a nezatvárali hromadne školy a školské zariadenia vo svojej pôsobnosti.

“Dnes sme boli svedkami toho, ako zriaďovatelia z vlastnej iniciatívy rozhodli o zatvorení škôl. Nejde však o rozhodnutie Ústredného krízového štábu ani rozhodnutie hlavného hygienika. Chcem apelovať na samosprávy, aby zvážili, či sa pridajú k takému kroku, pretože masívne zatvorenie škôl spôsobuje ďaleko väčší problém zamestnávateľom a rodičom,” uviedol na brífingu premiér Pellegrini.

Na ZŠ Hroncova sa nebude vyučovať, ďalšie školy pôjdu v bežnom režime
Mesto Košice je najväčším školským úradom na celom Slovensku. V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice je približne stovka materských a základných škôl, ktoré navštevuje približne 20 000 žiakov. Na jednej zo škôl, a to na ZŠ Hroncova boli z dôvodu vyše 30-percentnej absencie po odsúhlasení Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach vyhlásené chrípkové prázdniny.

Dnes sa primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý), ďalší členovia vedenia mesta a odborní pracovníci referátu civilnej ochrany a školstva stretli s riaditeľmi základných škôl a vymenili si aktuálne informácie o dochádzke a zásobách hygienických potrieb. Zároveň ich znova informoval o pokynoch RÚVZ a ministerstva školstva. V súčasnosti je na všetkých školách dostatok hygienických pomôcok a dezinfekčných prostriedkov. Mesto sa teda rozhodlo nepodliehať panike a výučbu zatiaľ nepreruší.

Situácia sa však môže zmeniť podľa aktuálneho vývoja výskytu ochorenia a nových nariadení RÚVZ. Stále ostáva v platnosti, že obmedzené budú všetky podujatia s hromadným charakterom – súťaže, výlety, exkurzie a ďalšie podobné aktivity.

Na vyhlásenie chrípkových prázdnin je potrebná aspoň 30-percentná absencia žiakov
V prípade absencie viac ako 30 percent žiakov môže riaditeľ školy po odsúhlasení RÚVZ vyhlásiť chrípkové prázdniny. Zároveň aj naďalej platí, že ak pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci, školáci a ich rodičia navštívili v posledných týždňoch niektorú rizikovú krajinu, prípadne boli v kontakte s rizikovou osobou, mali by podľa odporúčaní ministerstva školstva zostať v domácej karanténe po dobu minimálne 14 dní.

Okrem nariadenia mesta Košice o zrušení kultúrnych, spoločenských a športových podujatí ministerstvo zdravotníctva spolu s hlavným hygienikom zakázalo od utorka 10. marca konanie všetkých plánovaných športových, spoločenských a kultúrnych podujatí. A to aj v prípade, žeby sa ich usporiadatelia rozhodli, že sa budú konať bez divákov.