Prejsť na obsah

V Košiciach sa začalo so zberom posypového materiálu

Mesto Košice začalo so zberom posypového materiálu o niečo skôr ako po minulé roky. Po skoršom ukončení zimnej sezóny chce radnica vyjsť v ústrety obyvateľom Košíc a snaží sa posypový materiál pozbierať už v týchto dňoch. Materiál spôsobuje zvýšenú prašnosť a mnohým ľuďom na chodníkoch prekáža. 

Magistrát začal so zberom pred dvomi týždňami na hlavných ťahoch, ktoré sú už vyčistené. V prípade niektorých križovatiek je potrebné dokončiť práce ručným pozberom. Prioritou je vyčistiť centrum mesta, ktoré je najviac vyťažené chodcami. V priebehu nasledujúcich dvoch – troch týždňov sa bude pokračovať prácami na bočných uliciach. 

Zber posypového materiálu sa realizuje dvomi spôsobmi. „Na strojné čistenie sa využívajú nadstavby, ktoré sa prehadzujú na sypače, tie máme k dispozícii štyri. Do práce sú nasadené aj malé multikáry a ruční pracovníci, ktorých je v teréne zhruba 25, " uviedol Juraj Cichanský, vedúci referátu dopravy Magistrátu mesta Košice. 

Zber prebieha celoplošne v jednotlivých mestských častiach. Niektoré z nich, napr. MČ Košice-Západ, sa prostredníctvom aktivačných pracovníkov zapája do zametania chodníkov, pričom referát dopravy Magistrátu mesta Košice zabezpečuje odvoz a likvidáciu materiálu.

Podľa predbežného harmonogramu by mali byť práce ukončené do 19-teho kalendárneho týždňa.