Prejsť na obsah

V Košiciach hrozí zvýšené riziko vzniku požiarov

Lesné požiare spôsobujú poškodenia zdravia a úmrtia, ale aj veľké materiálne a ekologické škody. Počasie na Slovensku je dlhodobo poriadne horúce a suché. Teploty v najbližších dňoch dosiahnu v Košiciach a okolí 35 stupňov a meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahy pred horúčavami. S extrémnymi teplotami sa v prírode vytvárajú podmienky pre zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov.

Z dôvodu možných požiarov vyhlásilo Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Košiciach čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov na pozemkoch s porastom a lesných pozemkoch v územnom obvode okresov Košice I – Košice IV, ktorý platí až do odvolania. V tejto súvislosti pripomína mesto Košice spolu s OR HaZZ v Košiciach občanom povinnosti vyplývajúce zo zákona o ochrane pred požiarmi. 

Zakázané je nielen vypaľovanie porastov

Fyzickým i právnickým osobám sa zakazuje vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov, spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve, zakazuje sa fajčiť a používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru a takisto je zakázané zakladať oheň na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu.

Mesto spolu s hasičmi pripomína, že vlastníci, správcovia, užívatelia alebo obhospodarovatelia lesov a lesných pozemkov sú v súvislosti s ochranou lesa pred požiarom povinní najmä zabezpečovať v lesoch hliadkovaciu činnosť, predovšetkým v dňoch pracovného pokoja a v mimopracovnom čase, podľa vypracovaného časového harmonogramu. V prípade spozorovania požiaru je potrebné túto skutočnosť nahlásiť na telefónne čísla 112, 150 alebo 159.