Prejsť na obsah

V Košiciach by malo do škôl nastúpiť vyše 2100 prvákov

Do 34 základných škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, nastúpi 2. septembra viac ako 2100 prvákov. Triedni učitelia na jednotlivých školách mali pôvodne tento týždeň zvolať informatívne stretnutia rodičov budúcich prváčikov o tom ako bude prebiehať premiérový školský deň ich ratolestí a akým spôsobom bude prebiehať výuka. V rámci preventívnych opatrení pri zamedzení šírenia nového koronavírusu sa plánované stretnutia rodičov prvákov zrušili a triedne učiteľky zasielali v uplynulých dňoch rodičom informácie k organizácii školského roka elektronickou formou.

Pre prváčikov a ich rodičov nebude prvý deň v škole taký ako predtým

Prvý deň v škole už obyčajne malým prváčikom uľahčuje prítomnosť rodičov a aj tento školský rok bude táto tradícia dodržaná. Aj vzhľadom na spomínané preventívne opatrenia však táto prítomnosť bude regulovaná, pričom konkrétny spôsob závisí od rozhodnutia riaditeľov škôl. Pre všetkých rodičov a žiakov, ktorí prejdú bránami škôl, budú povinnosťou dodržanie hygienických opatrení vrátane nosenia rúšok a dezinfekcie rúk.

Riaditelia škôl dostali možnosť zvážiť slávnostné otvorenie školského roka, aby zabránili stretnutiu veľkého množstva žiakov na jedom mieste. Namiesto klasickej formy si všetci školáci a pedagógovia zväčša vypočujú príhovor a informácie ohľadom výučby v školskom rozhlase. Okrem toho vzdelávací proces prebieha v nezmenenej forme.

Rodičia musia pre svoje ratolesti zabezpečiť do školy dve rúška a papierové jednorazové vreckovky. Žiak by mal mať pri sebe v prípade potreby aj jedno náhradné rúško. Pre žiakov prvého stupňa platí odporúčanie nosiť rúško, žiaci druhého stupňa musia povinne nosiť rúško všade vo vnútorných priestoroch školy.

Na rozostupy by mal dohliadať personál školy

Pedagogickí a odborní zamestnanci školy budú mať o niekoľko povinností naviac. Hlavnou bude zabezpečiť rozostupy medzi žiakmi  v súlade s aktuálnymi hygienicko-epidemiologickými nariadeniami. Takisto by mali dohliadať aj na dôsledné vetranie tried a priestorov školy.  Všetci zamestnanci musia pred nástupom do práce na začiatku školského roka vyplniť dotazník o svojom zdravotnom stave.

Mesto Košice ako zriaďovateľ škôl zabezpečil pre všetkých zamestnancov školy a žiakov dostatok dezinfekčných a osobných ochranných prostriedkov. Zároveň školy musia mať vyhradené priestory na izoláciu žiakov, u ktorých by sa prejavili príznaky ochorenia COVID-19. Ak by učitelia spozorovali príznaky choroby, musia do miestnosti žiaka dočasne premiestniť a upovedomiť jeho zákonných zástupcov, aby ho zo školy čo najskôr vyzdvihli.

Situáciu bude monitorovať Regionálny úrad verejného zdravotníctva

Ak sa u žiaka vyskytne podozrenie na COVID-19, musí prestať navštevovať školu, kým sa podozrenie nepotvrdí alebo nevyvráti. Ak bude výsledok testu negatívny, výučba sa obnoví a môžu sa do nej zaradiť všetky vylúčené osoby. Podozrivého žiaka ďalej manažuje miestne príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Ak by bol test pozitívny, všetky vylúčené osoby zostávajú mimo výučby až do určenia postupu miestne príslušného Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Možné je aj vylúčiť žiakov celej triedy a prerušiť školskú dochádzku.

Kompletné informácie o opatreniach v súvislosti s koronavírusom nájdete na webstránke ministerstva školstva.