Prejsť na obsah

V Jeruzaleme o samospráve

V dňoch 9.-12. marca 2008 sa viceprimátor Marek Vargovčák zúčastnil za mesto Košice konferencie „Partnerské mestá a samospráva", ktorá sa konala v meste Jeruzalem pri príležitosti 60. výročia založenia štátu Izrael. Na konferencii sa zúčastnilo viac než 800 zástupcov z približne 50 krajín sveta. Podujatie si svojou prítomnosťou a príhovorom uctili aj izraelský premiér Ehud Olmert, ministerka zahraničných vecí Tzipi Livni, minister vnútra Meir Sheetrit a primátor mesta Jeruzalem Uri Lupoliansky.

Veľkolepá udalosť vyzdvihla dôležitú a nenahraditeľnú úlohu miest a samospráv v procese budovania demokracie a mieru, pričom túto myšlienku prítomní zástupcovia podporili aj prijatím záverečnej deklarácie. V rámci workshopov účastníci mali možnosť podeliť sa o svoje skúsenosti vo využívaní mestskej diplomacie, budovaní atraktivity mesta, mládežníckych výmenných pobytov, vplyvu miestnych lídrov na štátnu politiku, procesov globalizácie v miestnej ekonomike a implementácie rozvojových cieľov. Na záver konferencie si účastníci v priestoroch memoriálneho pamätníka Yad Vashem uctili pamiatku obetí holokaustu.

Po konferencii viceprimátora privítal Meir Handelsman, riaditeľ dobrovoľníckej organizácie Yad Sarah, poskytujúcej výpomocné a poradenské služby v oblasti zdravotníctva. Viceprimátor Vargovčák absolvoval prehliadku jeruzalemského centra tejto organizácie, počas ktorej sa na vlastné oči mohol presvedčiť o výsledku tvrdej práce dobrovoľníkov. Oboznámil sa s kreatívnymi spôsobmi, ako umožniť dôstojný život pre ťažko chorých alebo starších ľudí tak, aby naďalej mohli bývať vo svojich domovoch.

Na stretnutí so zástupcami mesta Jeruzalem boli prediskutované možnosti konkrétnych foriem spolupráce medzi mestami Košice a Jeruzalem.