Prejsť na obsah

V Historickej radnici si dnes podávali kľučky diplomati spoza rieky Moravy

K pracovnému programu primátora Jaroslava Polačeka patria aj  stretnutia s predstaviteľmi rôznych verejných inštitúcií, veľvyslanectiev, ale aj organizácií a spolkov, ktoré majú zastúpenie v Košiciach. Dnes primátor v Historickej radnici prijal dve vzácne návštevy, mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Českej republiky v SR, J.E. Tomáša Tuhého a vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Ladislava Miku.

Obe stretnutia sa niesli v príjemnej atmosfére, v ktorej dostalo priestor hodnotenie vývoja mesta Košice v posledných rokoch ako i vízie do rokov najbližších. Prítomní sa zhodli na dôležitosti prehlbovania vzájomných vzťahov a spolupráce s dosahom nielen na miestne obyvateľstvo, ale aj ostatné krajiny Európy. Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Českej republiky v SR, J.E. Tomáš Tuhý v minulosti zastával post prezidenta polície ČR a na veľvyslanecký post nastúpil v novembri minulého roka. Košice sú tak jeho prvou pracovnou návštevou na východnom Slovensku. V rozhovore vyzdvihol naše mesto nielen v súvislosti s jeho napredovaním, ale aj najpočetnejšou českou komunitou v rámci celého Slovenska, pričom spomenul aktívne spolky, pôsobiace na našom území. Zároveň zdôraznil, že Košice a východ Slovenska majú obrovský potenciál rozvoja.

Spoločnou témou stretnutí bolo množstvo výročí, ktoré si  v najbližšom období budeme  pripomínať. „Pri príležitostí výročia narodenia T.G.Masaryka, plánujeme napríklad v Košiciach organizovať seminár na pôde tunajšej právnickej fakulty, ktorý ale nebude učený len pre študentov, ale aj pre verejnosť, “ prezradil veľvyslanec ČR. S primátorom  sa pochopiteľne dotkli aj osláv 30. výročia Nežnej revolúcie, ktorá zásadne zmenila životy nás všetkých.

 „V rámci tradičných osláv Dňa mesta Košice si pripomenieme 650. výročie vzácnej chvíle, keď Košice ako prvé mesto v Európe získalo 7. mája 1369 erbovú listinu od kráľa Ľudovíta Veľkého. V tomto roku si pripomenieme aj 400. výročie smrti troch košických mučeníkov,“ priblížil primátor Jaroslav Polaček na výročia bohatý rok 2019.

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Ladislav Miko si zaspomínal na prvých 18 rokov svojho života, ktoré ako obyvateľ mestskej časti Sever prežil v Košiciach. Jeho profesijný život sa vo veľkej miere zameriaval na oblasť ekológie, biológie, zoológie a životného prostredia. V roku 2009 dokonca zastával post ministra životného prostredia Českej republiky. Rozhovor s primátorom sa preto sčasti dotýkal aj tejto témy. Primátor prejavil snahu napĺňať svoju víziu Zeleného mesta a pracovať na skvalitňovaní  životného prostredia, v čom mu Ladislav Miko vyjadril veľkú podporu.

 „Obe tieto stretnutia boli pre mňa prínosom, keďže hostia prejavili  ústretovosť a záujem spolupracovať s Košicami a spájať sa s nami pri napĺňaní plánov. Ako povedali, chcú byť našimi partnermi, s ktorými spoločne môžeme obohacovať život nielen Košičanov, ale aj všetkých, ktorí toto krásne mesto navštívia,“ zhodnotil primátor Jaroslav Polaček.