Prejsť na obsah

V Historickej radnici ocenili veteránov protikomunistického odboja

V reprezentatívnych priestoroch Historickej radnice sa v pondelok 18. apríla dopoludnia konalo slávnostné odovzdávanie dekrétov účastníkom a veteránom protikomunistického odboja z Košického kraja. Dekréty odovzdali viceprimátori mesta Košice Renáta Lenártová a Martin Petruško spolu s predsedom Správnej rady ÚPN Ondrejom Krajňákom, za prítomnosti najbližších príbuzných ocenených. 

Podujatie zorganizoval Ústav pamäti národa (ÚPN) už dvadsiaty druhýkrát. Prebrať si ocenenie vo forme dekrétu je pre tých, ktorí sa postavili na odpor proti komunistickému režimu a zažili príkoria vojny na vlastnej koži, zadosťučinením a mementom pre ďalšie generácie. Počas príhovorov zo strany organizátorov bol často vyzdvihovaný význam obety, ktorý by mal podnietiť mladých, aby si viac vážili hodnoty slobody a demokracie. Väčšina ocenených si počas totality za svoje postoje vyslúžili pobyt vo väzení a z ich príbehov miestami mrazilo. 

Dekréty boli odovzdané 20 žijúcim veteránom protikomunistického odboja a pre 11 zosnulých in memoriam, ktoré prevzali ich blízke osoby. Medzi ocenených veteránov bol in memoriam zaradený aj Ladislav Janočko, otec viceprimátorky Renáty Lenártovej, pre ktorú bolo podujatie o to výnimočnejšie. S hlbokou úctou v hlase vyjadrila všetkým, ktorí vzdorovali násiliu, prejavili odvahu aj obetavosť v zápase o slobodu, demokraciu a spravodlivosť v našej vlasti veľké uznanie. Na jej slová nadviazal viceprimátor Martin Petruško: „Považujeme za veľkú česť, že v tomto roku sa slávnostné odovzdanie dekrétov veteránom protikomunistického odboja, koná v našom meste. Môžeme vám tak priamo vyjadriť svoju úctu, rozprávať sa s vami o časoch neslobody, o vašich konkrétnych zážitkoch a skúsenostiach. Myslím si, že práve vy môžete byť najlepšími učiteľmi v tejto spoločnosti, ktorá začína brať slobodu vyjadrovania, pohybu a vierovyznania ako samozrejmosť," uviedol. 

Slávnostné podujatie bolo obohatené o kultúrne vystúpenia žiakov zo Základnej umeleckej školy Márie Hemerkovej a skončilo spoločnou fotografiou pod erbom mesta, zápisom do kroniky mesta a spoločenským posedením s občerstvením. Ako prejav vďaky a úcty si noví držitelia dekrétov prevzali spomienkové dary v podobe publikácií z produkcie ÚPN a symbolické kvety.