Prejsť na obsah

Už v sobotu sa bude za parkovanie v centre Košíc platiť

Už v sobotu 1. augusta v Košiciach uvedú do praxe nový systém plateného parkovania. Spoplatnené bude parkovanie na 3 352 parkovacích miestach v centre mesta a na vybraných parkoviskách, a to od 7.30 hod. do 19.30 hod. šesť dní v týždni, od pondelka do soboty, okrem nedele a štátom uznaných sviatkov. Základná sadzba parkovného bude 1 euro za hodinu. Prevádzkovateľom bude obchodná spoločnosť Správa majetku mesta Košice (SMMK), s.r.o.

Platené parkovanie bude od 1. 8. možné:

1, s jednorazovou parkovacou kartou zakúpenou na označených predajných miestach,
2, na základe platby v termináli rampového parkoviska,
3, s lístkom z parkovacieho automatu,
4, alebo s rezidentskou či predplatnou kartou.
5, V nasledujúcom období bude zavedená aj možnosť úhrady parkovného formou SMS lístka.

Námestník riaditeľa SMMK Štefan Rychnavský na dnešnom brífingu informoval, že do jednorazových parkovacích kariet sa dátum a čas nebude vpisovať, sú stieracie, kvôli eliminovaniu možnosti ich opakovaného použitia. „Jednorazové parkovacie karty platia všade okrem rampových parkovísk. V zaparkovanom vozidle je potrebné viditeľne umiestniť jednorazové parkovacie karty s vyznačeným dátumom a časom v počte zodpovedajúcom predpokladanému počtu hodín parkovania."

Jozef Filipko, mestský poslanec poverený osobitnými úlohami v oblasti dopravy uviedol, že z dôvodu zmeny prevádzkovateľa rampových parkovísk a potrebnej preregistrácie bude v piatok 31. 7. všetkých 7 rampových parkovísk odstavených a parkovanie na nich bude v piatok bezplatné. „Od soboty 1. 8. už budú všetky opäť funkčné. Od 1. 8. počas prvých troch hodín parkovania v rampovom systéme bude hodinová sadzba 1 euro za každú začatú hodinu a počnúc štvrtou hodinou stúpne na 2 eurá, kvôli motivovaniu vodičov ku krátkodobému parkovaniu a rotácii parkovacích miest. Ťažko zdravotne postihnutí budú môcť bezplatne parkovať prvých 90 minút na ktoromkoľvek rampovom parkovisku. V čase od 19.30 do 7.30 hod. a celú nedeľu bude parkovanie na rampových parkoviskách bezplatné a v tomto čase tam môže parkovať ktokoľvek."

Štefan Rychnavský ďalej povedal, že vodičom bude od 1. 8. k dispozícii 59 parkovacích automatov. „Parkovací lístok zakúpený z automatu, rovnako ako jednorazová karta, platí všade okrem rampových parkovísk. Automaty na parkovacie lístky akceptujú mince od 10 centov, pričom je v nich možná platba minimálne v hodnote 1 euro, teda aspoň za 1 hodinu parkovania, inak automat mince vráti a lístok nevydá. Automaty mince nevydávajú, lístok vydajú na dobu parkovania zodpovedajúcu výške úhrady. To, na rozdiel od jednorazovej karty či platby v rampovom termináli, umožňuje neplatiť za každú začatú hodinu, len za reálnu dĺžku času parkovania. Napríklad za 1,5 eura vydá automat lístok na 1,5 hodiny parkovania. Pri tom k uhradenej dobe parkovania automat vždy priráta 5 minút navyše kvôli kompenzácii času potrebného na zabezpečenie karty. Napríklad ak si v automate o 13.50 hod. kúpite lístok za 1 euro na 1 hodinu parkovania, na lístku automat uvedie uhradenú dobu parkovania od 13.50 do 14.55 hod. Z 59 automatov si bude od 1. 8. na 30-ich možné tlačidlom zvoliť aj anglický i nemecký jazyk, ostatné parkovacie automaty budú vybavené cudzojazyčnými mutáciami priebežne v nasledujúcich týždňoch. V parkovacom automate bude v priebehu mesiaca august možné zakúpiť si aj 24-hodinovú jednorazovú parkovaciu za 8 eur."

Jozef Filipko vysvetlil, že rezidentská karta umožňuje okrem státia na vyhradených rezidentských miestach v čase od 17.00 do 7.30 aj celodenné parkovanie v rámci troch ulíc uvedených na karte kdekoľvek okrem rampových parkovísk. „Počet vyhradených rezidentských miest v spoplatnenej centrálnej zóne mesta bude cca 400. Počet vyhradených rezidentských miest sa môže podľa potreby priebežne upravovať. Pre porovnanie - v minulosti bolo vydaných približne 300 rezidentských kariet. Z doteraz prijatých vyše 200 žiadostí o rezidentské a predplatné karty tvoria žiadosti o rezidentské karty približne dve tretiny."

Veliteľ parkovacej a odťahovej služby Mestskej polície Košice Juraj Gimera doplnil, že centrálna parkovacia zóna i spoplatnené vybrané parkoviská budú označené zvislým i vodorovným dopravným značením. „Na miestach s prevádzkou zabezpečenou rampovými systémami, automatmi, jednorazovými a predplatnými kartami, na parkovacích miestach pre držiteľov rezidentských kariet a na vyhradených miestach bude státie povolené len motorovým vozidlám s celkovou dĺžkou, ktorá nepresahuje 5 metrov. Zakázané bude parkovanie na chodníkoch a verejných priestranstvách bez dopravného značenia, ktoré by takéto státie umožňovalo. Sankcionovať vodičov za dopravné priestupky, vrátane nerešpektovania dopravného značenia, môže Mestská polícia Košice i Policajný zbor SR."

Predseda Slovenskej parkovacej asociácie Milan Taška sa k novému systému plateného parkovania v Košiciach vyjadril: „Platené parkovanie zabezpečuje reguláciu statickej dopravy, ochranu životného prostredia, obslužnosť priestoru a funkčnosť mesta. Nový systém parkovania v centre Košíc predstavuje dobrý základ pre ďalší rozvoj statickej dopravy v meste. Parametre systému považujem za primerané veľkosti Košíc a charakteru mesta."

Všetky rezidentské karty platia 12 mesiacov odo dňa zakúpenia. Obyvatelia s trvalým pobytom na spoplatnených uliciach si môžu zakúpiť ročnú rezidentskú kartu za 100 eur a dôchodcovia do 70 rokov za 50 eur.

Ťažko zdravotne postihnutí vodiči môžu získať ročnú rezidentskú kartu len za manipulačný poplatok 5 eur. Okrem miest vyhradených pre ŤZP majú všetci ťažko zdravotne postihnutí možnosť bezplatného uličného parkovania kdekoľvek. Zadarmo smú parkovať aj prvých 90 minút na ktoromkoľvek rampovom parkovisku.

Košickí seniori nad 70 rokov budú môcť iba za manipulačný poplatok 5 eur parkovať celý rok v spoplatnenej lokalite mimo rampových parkovísk, obyvatelia spoplatnených ulíc aj na vyhradených rezidentských miestach.

SMMK už začína vydávať i predplatné karty (ročné, polročné, mesačné, prenosné, neprenosné, len na zónu mimo rampových parkovísk, alebo na zónu aj vrátane rampových parkovísk). Cenník i ďalšie informácie sú zverejnené na www.smmk.sk.