Prejsť na obsah

Úvodný školský deň zasadlo v Košiciach do lavíc 16 046 žiakov ZŠ a 5 541 škôlkarov

Po 66-dňovej prestávke sa dnes opätovne otvorili brány košických základných a materských škôl (MŠ). Do 34 základných škôl (ZŠ) v meste nastúpilo celkovo 16 046 žiakov, svoj premiérový deň v laviciach má za sebou aj 1930 prvákov.

Celkovo by košické ZŠ malo navštevovať 17 174 žiakov, čo je zhruba na rovnakej úrovni oproti minulému školskému roku. Medzi nimi je aj  315 Ukrajincov, ktorých rodičia utiekli do nášho mesta pred ruskou vojnovou agresiou.

So svojimi spolužiakmi a učiteľkami sa v 54 MŠ zvítalo aj 5 541 škôlkarov, z ktorých 1 520 bolo úplných nováčikov. Počet detí navštevujúcich MŠ by mal ešte o niečo vzrásť a mierne tak prevýši ich minuloročnú úroveň.

Košické školy patri medzi najlepšie na Slovensku

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) spolu s námestníčkou Luciou Gurbáľovou (KDH) otvorení školského roka na základných školách Starozagorská a Jenisejská zaželali všetkým košickým školákom, aby doň vstúpili tou správnou nohou a získali čo najviac praktických vedomostí, ktoré budú môcť využiť vo svojom ďalšom živote. Zamestnancom škôl zas zaželal mnoho zdravia, spokojnosti a trpezlivosti s najmladšími Košičanmi.

Vyzdvihli, že vďaka nim patria košické školy medzi najlepšie na Slovensku a ich žiaci dosahujú výrazné úspechy na rôznych olympiádach a predmetových súťažiach.

„Aj v novom školskom roku chceme spoločnými silami v našich školách vytvárať kvalitné prostredie, v ktorom budú môcť deti rásť, učiť sa a rozvíjať svoj potenciál. Práve zamestnanci škôl a rodičia môžu formovať našich žiakov, ktoré do nášho mesta prinesú nové nápady alebo inovácie. My im k tomu na našich školách budeme vytvárať tie najlepšie podmienky na školách a v ich areáloch, v ktorých pribudli viaceré nové alebo zrekonštruované športoviská. Odborníci hovoria, že mládež sa málo hýbe. Našimi investíciami rozvíjame jej pravidelný pohyb. Takisto budeme radi, ak u detí budeme vidieť ochotu vzdelávať sa a získavať nové poznatky,“ skonštatoval primátor.

Školáci nastúpili do vynovených tried

Doplnil, že mesto Košice ako tradične využilo letné mesiace aj na viaceré investície do opráv a zveľaďovania škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Mnohí školáci aj škôlkári tak už dnes nastúpili do desiatok vynovených tried. Vo svojich školách postupne nájdu aj nové skrinky, koberce, nábytok, tešiť sa môžu aj na moderné vyučovacie pomôcky, hračky alebo novú výpočtovú techniku.

Väčšina stavebných prác za milión eur je už hotová, na ZŠ Jenisejská a ZŠ Tomášikova, kde boli naplánované najrozsiahlejšie investície, budú aj naďalej prebiehať dokončovacie práce. Do školských kuchýň pribudli vynovené gastrozariadenia, plánované sú obnovy chodieb, sociálnych zariadení. Plánované sú ešte opravy fasád, striech, oplotenia, vonkajších terás a výmena okien.

V dvoch materských školách došlo aj k výmene historických lanových výťahov na dovoz stravy za moderné elektrické výťahy. Nový náter dostali aj chodby, kuchyne a vybrané priestory škôlok. Uskutočnili sa aj investície do zníženia energetickej náročnosti budov, kde sa v 17 škôlkach vymenili radiátorové ventily ústredného kúrenia. Okrem toho došlo aj k výmenám svietidiel a viacerým rekonštrukciám rozvodov teplej a studenej vody.

Chodníky v tucte materských škôl (Čordákova, Hemerkova, Húskova, Kežmarská, Jaltská, Kovaľská, Poľná, Ovručská, Park Mládeže, Jenisejská, Družicova, Kalinovská) dostali nový asfaltový povrch. Celkovo sa vymenilo 6000 m2 poškodeného asfaltu za 202 000 eur. Kvalitnejšie komunikácie už dnes ocenili aj mnohí škôlkari, ktorí sa tam pod dohľadom svojich učiteliek preháňali na svojich odrážadlách.

Niektoré škôlky majú ešte voľné kapacity

Ako ešte dodala viceprimátorka Gurbáľová, aj vďaka mnohým výrazným investíciám mesta do rozširovania priestorov MŠ v nedávnej minulosti, majú viaceré škôlky najmä na sídliskách v súčasnosti voľné kapacity. Tie môžu rodičia využiť aj na dodatočný zápis svojich ratolestí, prípadne aj tých detí, ktoré ešte nedovŕšili vek tri roky. Bližšie informácie získajú priamo v škôlkach alebo na ich webstránkach.

Letné investície v košických základných a materských školách

- odstránenie havarijného stavu statických porúch nenosných stien, základov, podláh a iné na ZŠ Jenisejská 22 - 271 762 eur

- oprava poškodených asfaltových povrchov na vnútroareálových komunikáciách materských škôl – 202 000 eur

- výmena radiátorových ventilov v 17 materských školách - 188 800 eur

- odstránenie havarijného stavu elektroinštalácie ZŠ Tomášikova 31 - 161 969 eur

- výmena svietidiel v šiestich materských školách - 139 000 eur

- rekonštrukcia elektroinštalácie a bleskozvodu vrátane svietidiel, koberce a nášľapných povrchov MŠ Obrancov mieru 16 - 139 887 eur

- odstránenie havarijného stavu okenných a dverných konštrukcií ZŠ Užhorodská 39 - 80 000 eur

- odstránenie havarijného stavu sociálnych zariadení a statických porúch ZŠ Maurerova 21 - 76 584 eur

- rekonštrukcia výťahov na prevoz stravy v MŠ Obrancov mieru 20 a Hronská 7 - 40 400 eur.