Prejsť na obsah

Útvar hlavného architekta prezentoval zámery v rozvoji mesta Košice

Útvar hlavného architekta mesta Košice prezentoval dnes v priestoroch malej zasadačky Magistrátu mesta Košice územnoplánovaciu dokumentáciu pod názvom: Košice – územné plánovanie a príležitosti rozvoja. Verejná prezentácia bola venovaná dvom témam.

Prvou bol systém spracovania územnoplánovacej dokumentácie. Jej cieľom bolo detailne vysvetliť verejnosti pravidlá a postupnosť jednotlivých krokov v systéme územnoplánovacej dokumentácie. Účastníci prezentácie sa okrem iného dozvedeli podrobnosti o aktuálne platnej legislatíve, časových etapách obstarávania územných plánov, procese ich zmien a doplnkov, ako aj o rozpracovaných plánoch, nevýhodách veľkých monofunkčných zón rodinných domov, o rozdieloch medzi plánmi obce a zóny a podobne.

V druhej téme chcel ÚHA oboznámiť verejnosť s najaktuálnejšími zmenami a doplnkami v Územnom pláne mesta Košice. „Časové hľadisko a nová filozofia vo využití územia si vyžiadali prípravu nového územného plánu rozvoja mesta Košice. Nový územný plán je v štádiu verejného obstarávania a pri optimistických odhadoch by ho mohlo Mestské zastupiteľstvo schvaľovať o tri - štyri roky. Nová filozofia využitia územia, je v zapojení rieky Hornád a jej okolia do urbanistickej koncepcie mesta, keďže táto jeho časť bola doteraz využívaná veľmi extenzívne a dnes predstavuje zväčša brownfield - takzvané hnedé územie bývalej priemyselnej zóny," povedal počas prezentácie hlavný architekt Martin Drahovský. Podľa ÚHA je v Košiciach viac ako 20 platných územných plánov na rôznych stupňoch. „V súčasnosti je veľký tlak developerov na zmeny a doplnky v územno-plánovacej dokumentácii. Je to prirodzené a vždy to bude trvať, pokiaľ budú developeri vyhľadávať voľné pozemky bez nadväznosti na územný plán rozvoja a mesto nebude aktívne vstupovať do sceľovania území a potom ich ponúkať na zástavbu," uviedol hlavný architekt.

Útvar hlavného architekta informoval tiež o situácii v bytovej zástavbe. Najväčší rozvoj v súčasnosti prežívajú Košice v bytovej výstavbe v troch zónach: Kopa-Girbeš, Heringeš a Ťahanovce IV - V. Developeri chcú realizovať svoje zámery aj v Mestskej časti Krásna nad Hornádom a v MČ Barca.