Prejsť na obsah

Uskutočnil sa odborný seminár – Stabilita územia sídliska Dargovských hrdinov

Pod záštitou primátora mesta Košice Františka Knapíka sa dnes na pôde Magistrátu mesta Košice konal odborný seminár s názvom Stabilita územia sídliska Dargovských hrdinov. Odborné podujatie organizovala Správa mestskej zelene v Košiciach a Mesto Košice.
Sídlisko Dargovských hrdinov je situované na geologicky mimoriadne exponovanom území Košickej kotliny, ktorá sa modelovala v období kvartéru erozívno-denudačnou a akumulačnou činnosťou Hornádu, Torysy a ich bočných prítokov. Na tomto modelovaní reliéfu kotliny sa podieľali aj svahové pohyby v podobe zosuvov, zemných prúdov a povrchových plazení pokryvných útvarov.
„Pri výstavbe sídliska Dargovských hrdinov sa problémy možných svahových porúch v oblasti kopca Furča, vyplývajúcich z týchto mimoriadne zložitých hydrogeologických a geomorfologických pomerov zohľadnili z každého hľadiska a následná stabilita svahov predmetného územia sa riešila množstvom sanačných diel pre územné objektové celky i jednotlivé objekty, ako sú hĺbkové zakladanie objektov na pilotách, jednoduché alebo kotevné steny zo širokorozmerných pilót, priťažovacie prísypy, systémy horizontálnych vrtov s ich odvodnením, odvodňovacie rigoly povrchových zrážkových vôd, oporné múry, systémy pozorovacích zvislých hydrogeologických (piezometrických) vrtov a sústava pevných bodov pre veľmi presné polohopisné a výškopisné geodetické merania," informoval nás v tejto súvislosti riaditeľ Správy mestskej zelene František Tampl.

Stabilite napomáhajú horizontálne vrty
Správa mestskej zelene pravidelne zabezpečuje a vykonáva pre sídlisko monitoring územia a na základe získaných poznatkov následne vykonáva údržbu, rekonštrukciu a prípadné doplnenie sanačných geotechnických objektov. „Jedným zo stabilizačných prvkov sanačných opatrení okrajových svahových častí sídlisk sú horizontálne vrty, ktoré boli zriadené v rokoch 1975 – 1979 v počte 134 ks a celkovej dĺžke 10 637 m. Ich hlavnou úlohou je odviesť povrchovú vodu zo zosuvného územia, a tým zvýšiť jeho stabilitu. Zrealizované horizontálne vrty boli do roku 1991 udržiavané bez technických zásahov a sledované pracovníkmi vtedajšieho Stavoprojektu, ktorý však v roku 1991 zanikol. V tomto roku boli vrty prvykrát a neskôr aj v roku 1996 prečistené tlakovou vodou," spresnil František Tampl. Systematická rekonštrukcia jestvujúcich horizontálnych vrtov začala v roku 1994 I. etapou.

Rekonštrukcie si vyžiadali 863 041 eur
V súčasnosti prebieha už XI. etapa rekonštrukcie horizontálnych vrtov. Tohto roku v jej prvej časti bol už rekonštruovaný horizontálny vrt v lokalite starej Sečovskej cesty v dĺžke 79 metrov. „V týchto dňoch odborná firma, ktorá zabezpečuje tieto práce, rekonštruuje ďalšie štyri horizontálne vrty v lokalite Vyšná úvrať v celkovej dĺžke 385 m. V ďalších dvoch rokoch by sme chceli rekonštruovať v rámci tejto etapy zostávajúcich 15 ks v lokalite Slivník – Vyšná úvrať. V XI. etape sa rekonštruuje celkom 1 610 metrov vrtov v priemerných dĺžkach od 65 do 96 metrov. Práce si vyžiadajú náklady v celkovej výške 412 tisíc eur. Sú naplánované na tri roky a financujú sa z rozpočtu mesta. V tomto roku plánujeme preinvestovať 106 tisíc eur. Vrtmi sa stabilizujú svahy pod ulicou Povstanie českého ľudu, Ulicou kapitána Jaroša a čiastočne pod Dvorkinovou ulicou. Po dokončení XI. etapy budú zrekonštruované všetky horizontálne vrty. Následne sa začne pripravovať znovu obnova už zastaraných vrtov, ktoré boli zrekonštruované pred dvanástimi a viac rokmi. K dnešnému dňu je z celkovej dĺžky horizontálnych vrtov zrekonštruovaných zhruba 90 % v celkovom náklade okolo 863 041 eur, čo je 26 mil. korún," povedal riaditeľ Správy mestskej zelene.

Odporučili pravidelné ročné monitorovanie územia
V záujme sledovania stability územia sídliska Dargovských hrdinov bola podľa jeho slov v roku 1997 objednaná expertízna správa na Katedre geodézie a geofyziky BERG Technickej univerzity v Košiciach, ktorá nadväzovala na geodetické sledovanie predmetného územia v rokoch 1974 – 1987 bývalou katedrou meračstva a geofyziky.
Z expertíznej správy vypracovanej na základe meraní vyplynulo odporúčanie doplniť sústavu pevných bodov v pásme očakávaných svahových porúch, dobudovať vertikálne hydrogeologické vrty a pokračovať v ďalšej rekonštrukcii horizontálnych vrtov. Okrem toho bolo tiež odborníkmi odporučené vykonávať pravidelné ročné monitorovanie stability územia existujúcej zástavby a vypracovať z týchto meraní a sledovaní záverečnú ročnú správu.
„S vlastným monitorovaním územia sa začalo v roku 2001 a plynulo pokračuje ďalej. Z doterajších záverečných správ vykonaného monitoringu vyplynulo, že na základe sledovania hladín podzemnej vody v hydrogeologických vrtoch, ako aj výtokov z horizontálnych odvodňovacích vrtov, a tiež veľmi presného geodetického merania polohových a výškových zmien bodového poľa, možno prehlásiť, že pri súčasnom počte a plošnom rozložení monitorovacích objektov neboli v záujmovom území počas sledovaného obdobia zistené preukázateľné prejavy nestability územia, prípadne jeho dielčích častí," zdôraznil František Tampl. Veľký význam monitorovaniu územia prikladá aj odborný garant seminára profesor na Slovenskej technickej univerzity František Baliak. „Zabezpečenie stability územia Dargovských hrdinov si nutne vyžaduje pokračovať v monitoringu územia, ako aj v realizovaní začatých opatrení. Oceňujem preto zorganizovanie tohto odborného seminára, ktorý prebehol na vysokej úrovni a Správe mestskej zelene odporúčam pokračovať v realizácii horizontálnych vrtov."