Prejsť na obsah

USE THE C!TY festival odštartuje už svoj 6. ročník

Trojdňový košický USE THE C!TY festival začne 20. 6. 2014 o 20.45 hod. v areáli Kulturparku.
Po slávnostnom otvorení festivalu čaká návštevníkov divadelno-tanečná šou "Hlasy ulice".„Priestor Kasární/Kulturparku bude nasvietený a diváci uprostred sa stanú jeho živou súčasťou," priblížil najväčšie ťaháky programu koordinátor festivalu Ján Hološ z Košických kultúrnych centier K13. „Bude tam aj jedna veľmi špecifická vec, „Zbor sťažností". Pozbierali sme totiž od ľudí sťažnosti, čo sa im v meste nepáči a Zbor svätej Cecílie ich prespieva do piesne. Ľudia sa tak môžu aj takýmto vtipným spôsobom vyjadriť čo ich trápi a odventilovať sa."
V sobotu bude jedným z najväčších ťahákov podujatie, ktoré už štvrtý rok pripravujú organizátori s lokálnymi kapelami. Od 20.00 do 23.00 hod. budú vyhrávať v centre mesta, spríjemňovať tak obyvateľom i návštevníkom Košíc korzovanie a zároveň vytvárať špecifickú atmosféru, ktorá má byť oslavou medzinárodného jazyka - hudby.
V nedeľu (13.00-16.00 hod.) by si určite nemali Košičania nechať ujsť tanečno-divadelno-akrobatickú šou „Bus stop" na námestí pred Auparkom. Pripravili ju traja talianski umelci a bude to niečo také, čo ľudia určite ešte nevideli.Taliani si totiž postavia obrovskú imaginárnu zastávku pri električkovej zastávke pred Aupakom a predstavenie sa bude celé odohrávať v tomto verejnom priestore.
V rámci festivalu si môžu Košičania vychutnať aj tanečné workshopy, umenie košických sprejerov, či sobotňajšiu hudbu v električke č. 6 pod taktovkou reggae kapely N3o Akustik.
Bohatý program ukončí v nedeľu pri Urbanovej veži tanečný súboj najlepších účastníkov workshopu z predchádzajúceho dňa.
Festival bol každoročným profilovým podujatím projektu KOŠICE 2013 – Európske hlavné mesto kultúry. Naďalej má ambíciu byť jedným z popredných festivalov venujúcich sa umeniu vo verejnom priestore v strednej Európe. Podporuje predovšetkým tvorbu jednotlivcov, subjektov, iniciatív a občianskych združení pôsobiacich v Košiciach a okolí.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento národný projekt EHMK - Košice 2013 je implementovaný v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi 7 „Európske hlavné mesto kultúry - Košice 2013“ Regionálneho operačného programu a je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 80% z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF: Investícia do vašej budúcnosti) a vo výške 10% zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií na www.ropka.sk, www.mpsr.sk, www.culture.gov.sk