Prejsť na obsah

Únia miest podporila zákon o Košiciach

Prezídium Únie miest Slovenska (ÚMS), ako reprezentant miestnej územnej samosprávy, vyjadrilo na svojom ostatnom rokovaní 11. apríla v Košiciach zásadný nesúhlas a odmietnutie poslaneckej iniciatívy na zmenu zákona o meste Košice. Podľa ÚMS sú Košice samostatným územným celkom a suverénnou právnickou osobou, ktorá za podmienok ustanovených zákonom samostatne hospodári s vlastným majetkom a s vlastnými finančnými zdrojmi a vykonáva zákonom ustanovené kompetencie. Zákon o obecnom zriadení nie je nadriadeným zákonu o meste Košice. Iba upravuje to, čo neupravuje zákon o Košiciach.

Mesto Košice sa člení na mestské časti v súlade s ustanovením Mestského zastupiteľstva (MZ) a Štatútom mesta. Mestské časti (MČ) sú právnickými osobami, ktoré za podmienok ustanovených zákonom a Štatútom mesta hospodária so zvereným a vlastným majetkom a so zverenými i vlastnými finančnými zdrojmi. Taktiež vykonávajú im zverené kompetencie.

Únia miest Slovenska predložila aj nasledovné vecné argumenty. Vytvoriť, zrušiť, zlúčiť alebo rozdeliť mestské časti alebo vykonať iné zmeny ich hraníc môže Mestské zastupiteľstvo len so súhlasom alebo na návrh obyvateľov dotknutých MČ. Organizačný poriadok mesta je originálnou kompetenciou MZ v súlade so zákonom o meste Košice. Zástupcovia primátora sú hradení z vlastných prostriedkov mesta na základe vlastnej originálnej kompetencie. Určovanie počtu zástupcov primátora je hrubým zásahom do právomoci mestskej samosprávy a popiera logiku samotného zákona o meste Košice.

Podľa primátora mesta Košice a zároveň viceprezidenta ÚMS námestníci primátora sú jeho zástupcovia a nie je nutné upravovať ich počet. „Zákon hovorí o námestníkoch v množnom čísle, neurčuje ich presný počet. Doteraz boli na magistráte traja i dvaja námestníci. V tomto volebnom období sme sa vrátili k trom. V reálne rozbehnutom volebnom období nie je šťastným riešením znižovať počet námestníkov," reagoval F. Knapík.

Zdroj: Únia miest Slovenska