Prejsť na obsah

Tretí deň osláv Dňa mesta Košice

Rytierske slávnosti 2009
V Mestskom parku pri starej krytej plavárni vyrástol 2. mája vojenský tábor. Pomedzi stany a kulisy sa prechádzali muži v historických odevoch, ozbrojení až po zuby. Výcvik regimentov naznačoval, že sa schyľuje k tvrdej bitke. Vojenská rada vo Viedni sa spočiatku domnievala, že Bočkayovo povstanie bude možné potlačiť desaťtisícovou armádou generála Juraja Bastu. Generál Basta v novembri 1604 porazil povstalecké vojská pri Ožďanoch a neskôr v bitke na rieke Bodve rozprášil aj turecké pomocné jednotky, ale jeho obliehanie Košíc bolo neúspešné a napokon sa musel stiahnuť do Prešova. Tvrdý boj, v ktorom našťastie tiekla prúdom iba umelá krv, odštartovali dunivé výstrely z diel a muškiet. Rekonštrukciu poľnej bitky pre milovníkov histórie pripravila Spoločnosť Via Cassa, ktorá sa už siedmy rok podieľa na programe osláv Dňa mesta Košice organizáciou Rytierskych slávností. Potýčku medzi vojskom Bočkaya a cisárovou armádou stvárnilo v Mestskom parku asi 120 bojovníkov v stredovekej zbroji zo Slovenska i Česka.

Vykoľajená električka
Umelá krv tiekla v tretí deň osláv Dňa mesta Košice aj v areáli Dopravného podniku mesta Košice počas odstraňovania následkov vykoľajenia električky spôsobeného simulovanou nehodou s osobným automobilom. Táto atrakcia a výstava približne 30 vozidiel, z ktorých takmer tretinu tvorili historické dopravné prostriedky, množstvo súťaží a zábavných atrakcií pre malých i veľkých prilákali do areálu DPMK v priebehu dňa okolo 1000 návštevníkov. V rámci Dní mesta Košice sa už v piatok 1. mája uskutočnila súťaž vodičov električiek v jazde zručnosti, do ktorej sa zapojilo 20 zamestnancov spoločnosti DPMK. Porotcovia hodnotili ich zručnosť pri odpájaní vozňa, ale aj teoretické vedomosti. „ Súťažiaci museli zdolať niekoľko disciplín ako napríklad zastavenie na presnosť alebo rýchlostnú skúšku. Víťazom sa stal 32-ročný Peter Krátky, ktorý bude reprezentovať košický dopravný podnik na Medzinárodnej súťaži Jazdy zručnosti v Brne," informoval Michal Tkáč.

CASSOVIA RETRO 2009
K najatraktívnejším podujatiam osláv Dňa mesta Košice patrí už tradične medzinárodné stretnutie historických vozidiel Cassovia Retro. Na 7. ročník, ktorý sa začal včera ráno, prišli veterány, ktoré sa zúčastňujú pravidelne, no nechýbali ani nové zaujímavé "kúsky". Asi najviac ľudia obdivovali sovietsky vojenský GAZ z roku 1956 a jeho posádku v uniformách so samopalmi na prsiach. Košická Hlavná ulica patrila krásavcom, dvoj- i štvorkolesovým veteránom aj v dnešný deň. Výstava totiž pokračovala súťažou krásy historických vozidiel - CONCOURS D´ELEGANCE. Cenu primátora z rúk prvého muža Košíc Františka Knapíka prevzal pán Bartolomej Perháč. Porota hodnotila celkový vzhľad, historicky správny stav vystavených vozidiel a tiež kostýmy členov zúčastnených posádok.

V zajatí rytmu
Tohtoročné oslavy Dňa mesta Košice sa nesú okrem pripomenutia si troch výročí aj v duchu lásky k blížnemu a charitatívnej pomoci. Práve v tomto znamení sa niesol aj 9. ročník podujatia s názvom v Zajatí rytmu. Show pre širokú verejnosť v rytme Hot Latino, Tae-bo, Remix Dance so sprievodným kultúrnym programom bola spojená s dobročinnou akciou na podporu Spoločnosti detskej onkológie v Košiciach.