Prejsť na obsah

Tlačová správa z tlačovej konferencie konanej 18. septembra 2008

Cestujúci, ktorý sa pri kontrole nepreukáže kontrolórovi platným cestovným lístkom je povinný v zmysle MPP DPMK a.s. zaplatiť pokutu vo výške 1.000,- Sk a náhradu do výšky cestovného lístka.
Uložené pokuty a uplatnené náhrady za cestovné lístky voči tzv. „čiernym pasažierom“ sú pohľadávkami DPMK a.s., ktoré slúžia na krytie jeho prevádzkových nákladov a skvalitnenie prepravy osôb. Celková výška pohľadávok z pokút pri prepravnej kontrole činí ročne v priemere cca 12 tisíc prípadov v sume vyššej ako 12 miliónov Sk.
V záujme efektívnosti vo vymáhaní pohľadávok, ale najmä za účelom zníženia nákladov na úhradu trov súdneho konania vyhlásil DPMK a.s. dňa 17. 2. 2006 obchodnú verejnú súťaž (OVS) na uzavretie Mandátnej zmluvy na správu a vymáhanie pohľadávok z pokút uložených pri prepravnej kontrole. „Vyhlasovateľ v nej požadoval prijatie týchto podmienok, na ktorých bezpodmienečne trval: týždenné preberanie pohľadávok DPMK a.s. na vymáhanie, vedenie prehľadu pohľadávok podľa zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve, zabezpečenie návratnosti pohľadávky v čo najkratšom čase na účet DPMK a.s., zabezpečenie úhrady trov konania mandatárom na vlastné náklady (t.j. náklady za súdne poplatky, odmena pre právneho zástupcu, režijné a hotové výdavky), podávanie písomného mesačného prehľadu o stave vo vymáhaní pohľadávok. Víťazom obchodnej verejnej súťaže sa stala spoločnosť Out Claim, s.r.o. so sídlom na Štúrovej ulici č. 28, v Košiciach, ktorej DPMK a.s. listom 13. 3. 2006 oznámila akceptáciu jej ponuky predloženej do obchodnej verejnej súťaže. Zmluvný vzťah založený Mandátnou zmluvou medzi DPMK a.s. a Out Claim s.r.o. na základe výsledkov obchodnej verejnej súťaže vytvoril základné podmienky a predpoklady, aby sa prostredníctvom neho mohol dosiahnuť účel, ktorý DPMK a.s. sledovala vyhlásením OVS t.j. spravovanie a včasné vymáhanie pohľadávok na všeobecnom súde,“ uviedol dnes na tlačovej besede na košickom magistráte uvoľnený poslanec zastupiteľstva poverený výkonom funkcie valného zhromaždenia DPMK Jozef Filipko a dodal: K naplneniu očakávaní deklarovaných spoločnosťou Out Claim s.r.o., podľa ňou prijatých podmienok OVS nedošlo a súčasne nedošlo ani k požadovanému efektu na dosiahnutie účelu, ktorý DPMK a.s. sledovala vyhlásením obchodnej verejnej súťaže. Ako dôsledok tejto skutočnosti boli prijaté opatrenia na zamedzenie negatívnych dopadov v súvislosti so správou a vymáhaním pohľadávok DPMK a.s. po lehote splatnosti. Dôvodom prijatých opatrení bolo zabezpečiť nápravu neakceptovateľného stavu vo vymáhaní pohľadávok z ktorého dopravnému podniku vznikali škody a súčasne, aby sa zabránilo vzniku ďalších potencionálnych škôd. K uplatneniu nároku Out Claim na Európskom rozhodcovskom súde (ERS) voči DPMK a.s. na zaplatenie 43.334.418.- Sk s príslušenstvom uvádzame, že nárok spoločnosti Out Claim s.r.o. naďalej neuznávame, napriek vyhlásenému rozsudku ERS, podľa ktorého bol žalobcovi tento nárok prisúdený v celom rozsahu.“
Podľa jeho slov stručné slovné odôvodnenie vyhláseného rozsudku magistrát mesta Košice prinajmenšom nepresvedčil o jeho vecnej správnosti. Bližšie sa k celej záležitosti mesto Košice nebude vyjadrovať: „pretože nám ešte nebolo doručené písomné vyhotovenie rozsudku.
Právny zástupca DPMK a mesta JUDr. Vladimír Vrabeľ v tejto súvislosti počas tlačovej besedy uviedol: „Potom, čo nám bude doručený písomný rozsudok ERS, oboznámime sa s ním. Po hlbšej analýze sa obrátime na všeobecný súd v tridsaťdňovej lehote a budeme žiadať, aby zrušil napadnutý rozsudok ERS.“ Podľa jeho slov je predčasné polemizovať o právnych argumentoch, aj keď: „mesto Košice zastáva v tomto smere jednoznačný právny názor o neopodstatnenosti nároku spoločnosti Out Claim čo do základu aj výšky náhrady. Magistrát mesta Košice a DPMK neuznávajú platnosť doplňujúcich právnych aktov – dohôd a zmlúv, ktoré so spoločnosťou Out Claim uzavrelo vedenie DPMK a ktoré pri rozhodovaní sporu bral ERS do úvahy.“
Vrabeľ ďalej uviedol, že preskúmal všetky dokumenty a podľa neho nenašiel ani jeden dôvod, ktorý by dokazoval, že: „DPMK porušil podmienky mandátnej zmluvy, na základe ktorej spoločnosť Out Claim mala vymáhať pre DPMK pokuty od čiernych pasažierov.“
O potvrdení dôvodných pochybnosti o objektívnosti rozhodcovského konania vzhľadom na personálne prepojenie osôb žalobcu so zriaďovateľom Európskeho rozhodcovského súdu informoval média aj uvoľnený poslanec zastupiteľstva poverený výkonom funkcie valného zhromaždenia DPMK Jozef Filipko. „Tesne pred rozhodnutím menili v tejto veci vnútorné pravidlá na rozhodcovskom súde,“ povedal poslanec.


Aktuálna informácia realizácie linkového vedenia MHD v Košiciach

Stanovisko Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) k aktuálnej informácii realizácie linkového vedenia MHD v Košiciach poskytol počas tlačovej besedy generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč. „Po dôkladnej analýze porovnania vypravenia spojov v mesiaci júl v predchádzajúcom roku a tohto roku, nevypravenosť u jednotlivých trakcií rapídne vzrástla ešte pred zavedením linkového riadenia. Dôvodom je akútny nedostatok vodičov, ktorý sa od začiatku roka prehlboval a v mesiacoch júl a august, aj v súvislosti s dovolenkovým obdobím, dosiahol maximálnu hranicu,“ povedal Tkáč a dodal: „vodiči nám odchádzajú najmä za vyššou mzdou do zahraničia, mnohí do Nórska. Od apríla sme zaznamenali aj neúmerný nárast prípadov práceneschopnosti a celodenných ošetrení vodičov. Tento rok zvýšil DPMK vodičom mzdy o 6 percent. O koľko mzdy vzrastú, rokujeme s vedením mesta, ktoré je našim stopercentným akcionárom ako aj s našimi odborovými organizáciami. Máme prísľub radnice, že počas rokov 2009 až 2011 pridá podniku na mzdy a odvody každý rok 10 percent. DPMK uvažuje aj o ďalších benefitoch, napríklad poskytovaní bytov a podobne,“ spresnil generálny riaditeľ. Vypravenosť vozidiel, ako uviedol generálny riaditeľ DPMK, má rozhodujúci vplyv na pravidelnosť a spoľahlivosť dopravy. „Pri nevypravovaní dispozičných záloh prudko narastajú časové výpadky, keďže poruchy nie sú nahradzované. Situácia k dnešnému dňu sa však začína zlepšovať, skončilo sa dovolenkové obdobie, končia sa prvé kurzy pre získavanie vodičských oprávnení. Celkový skutkový stav budeme aj naďalej monitorovať. Veríme, že nevypravenosť sa k 1. októbru 2008 naozaj podstatne zníži. Podrobne sa zaoberáme aj všetkými sťažnosťami, ktoré nám boli doručené. Budeme sa snažiť ich vyriešiť k čo najväčšej spokojnosti občanov. V tejto chvíli by som sa chcel vysoko oceniť prácu našich vodičov. Ďakujem im za doposiaľ vynaložené úsilie počas spomínaných posledných mesiacov,“ dodal na záver svojho stanoviska riaditeľ DPMK.