Prejsť na obsah

Talentované žiačky zo ZŠ L. Novomeského postúpili do berlínskeho finále súťaže 1:0 pre nemčinu

Žiaci z košickej ZŠ Laca Novomeského triumfovali v unikátnom podujatí 1:0 pre nemčinu, ktorá vyžaduje jazykové znalosti a zároveň športové nadanie. Dievčatám sa tak splnil sen, celoslovenskú súťaž vyhrali a postupujú do Berlína. Chlapci z rovnakej školy obsadili 7. miesto.

Žiaci škôl z celého Slovenska si svoje sily zmerali v areáli ŠK Rapid Ružinov v Bratislave na 3. ročníku unikátneho podujatia 1:0 pre nemčinu, ktoré organizovali Nemecké veľvyslanectvo na Slovensku, Goethe Institut a Česko-nemecká futbalová škola. Tohtoročného finále sa zúčastnilo 13 družstiev z celého Slovenska. Košické školy zastupovali družstvá chlapcov a dievčat zo ZŠ L. Novomeského 2.

„Súťaž je určená pre deti vo veku 11 až 13 rokov, ktoré sa zaujímajú o futbal a nemčinu. Kombinuje futbal a nemčinu a zasadzuje sa za hravú interdisciplinárnu výučbu,“ uviedla Anna Záborská z Goethe Institut.

Celoslovenské finále otvoril bývalý nemecký futbalový reprezentant

Podujatie otvoril aj ambasádor Majstrovstiev Európy vo futbale a bývalý nemecký futbalový reprezentant Jimmy Hartwig, ktorý takto vyzval súťažiacich: „V športe, ale aj v živote choďte za svojimi cieľmi s rešpektom a čestne a aby sme vždy hľadali, čo nás spája a nie, čo nás rozdeľuje. Len tak môžeme v športe, ale aj v spoločnosti dosiahnuť úspech.“ 

Jednotlivé tímy ukázali svoje futbalové umenie na trávnikoch, ale museli preukázať aj svoje znalosti nemčiny prostredníctvom nemeckého pexesa, kvízu, či otázok o geografii Nemecka. V kategórii chlapcov sa zástupcovia metropoly východu umiestnili na peknom siedmom mieste, zvíťazili žiaci Gymnázia Karola Štúra z Modry. V kategórii dievčat triumfovali žiačky Základnej školy L. Novomeského 2 z Košíc, vybojovali prvé miesto.

Pôjdu na štadión, kde strieľal svoje góly aj Ondrej Duda

Na víťazné tímy čaká veľmi lákavá hlavná cena – výlet do Berlína s návštevou domáceho súťažného zápasu Hertha BSC Berlín, za ktorý v rokoch 2016 - 2020 hral aj náš futbalový reprezentant a jeden zo spolumajiteľov FC Košice Ondrej Duda.

„Sme veľmi radi, že sme sa zúčastnili tejto zaujímavej súťaže. A to, že sa našim dievčatám podarilo vyhrať pobyt  v Berlíne, je úžasné a veľmi motivujúce. Už teraz sa na to veľmi tešia,“ povedal učiteľ nemčiny a zároveň tréner školského výberu Peter Jonáš zo ZŠ L. Novomeského 2 v Košiciach.

„Táto súťaž je akoby šitá pre našich žiakov, keďže okrem špecializácie na cudzie jazyky máme na škole aj veľa športových talentov. Veľmi podporujem účasť našich žiakov na takýchto súťažiach, ktoré pôsobia motivujúco pre ich ďalšie štúdium cudzích jazykov,“ dodala Júlia Dzurusová, riaditeľka ZŠ L. Novomeského 2 v Košiciach.