Prejsť na obsah

Talár študentského richtára si oblečie Matúš Žihala

Novým študentským richtárom mesta je od dnešného popoludnia študent druhého ročníka Strednej odbornej školy zdravotníckej v Košiciach Matúš Žihala. Stal sa 14. študentským richtárom mesta. V tejto funkcii je pritom v poradí len tretím chlapcom, keďže Košice mali už 11 študentských richtárok. Talár mu po roku vo funkcii slávnostne odovzdala doterajšia študentská richtárka Zuzana Nedoroščíková, tradične v rámci osláv Dňa mesta Košice.

Matúš Žihala porazil v dnešnom verejnom finálovom kole voľby pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici svoje protikandidátky Luciu Čabrovú a Annumáriu Harčárovú. O novom študentskom richtárovi rozhodla porota, SMS hlasovanie i podpora kandidátov priamo na mieste.
„Chcel som vyhrať, ale mal som silné protikandidátky a ako sa blížilo rozhodnutie, veril som si čoraz menej. Možno rozhodli moje organizačné schopnosti a skúsenosti zo žiackeho a študentského parlamentu, ale čiastočne možno aj to, že som chlapec,“ povedal po zvolení Matúš Žihala, študent v odbore farmaceutický laborant, ktorý mal na Hlavnej najväčší fanklub, vrátane spolužiačok. Mimochodom, navštevuje triedu, v ktorej má 23 spolužiačok a len jedného spolužiaka.

„Ďakujem všetkým, ktorí ma podporili, som šťastný a na rok svojho ´richtárovania´ sa teším,“
usmieval sa Matúš, ktorý zajtra oslávi 17. narodeniny. Nový študentský richtár si po vymenovaní nastokol zlatý prsteň s erbom mesta Košice od Zlatníctva Majstra Ľudovíta a slávnostne rozkrojil veľkú richtársku tortu. Matúš Žihala by počas ročného mandátu rád realizoval svoj plán aktivít pre kolektívy základných a stredných škôl, do ktorého zakomponoval športové súťaže, športovo-vedomostnú súťaž „Spoznaj okolie CVČ Domino“, ako aj environmentálnu súťaž v zbere surovín.

„Teší ma, že žiaci a študenti košických škôl majú záujem o veci verejné a sú ochotní investovať svoj čas a energiu, aby pre mládež v našom meste pripravovali počas roka zaujímavé akcie. Funkcia študentského richtára nie je len reprezentatívna, ale ten, kto ju vykonáva, má tiež napĺňať vlastný plán aktivít pre študentov. Mesto sa snaží podporovať školské i mimoškolské aktivity mládeže a preto by som rád prisľúbil spoluprácu so študentským richtárom,“
uviedol v príhovore člen odbornej poroty, poslanec mesta Košice Jozef Filipko. „Ktovie, možno sa raz primátorom stane aj nejaký bývalý študentský richtár alebo richtárka.“

Voľbu študentského richtára dnes spestrili svojimi vystúpeniami na pódiu pri Dolnej bráne i tanečníci, hudobníci a speváci z košických škôl a záujmových útvarov centier voľného času. Program moderovala bývala študentská richtárka Dana Kmiťová. Podujatie, ktoré v rámci osláv Dňa Košíc napísalo už svoj 14. ročník, zorganizovalo mesto, doterajšia študentská richtárka Zuzana Nedoroščíková a Centrum voľného času Domino Košice.

Študentský richtár mesta Košice má mandát na jeden rok a volí sa od roku 1996. Spočiatku bol richtár volený na základe vedomostného testu a mal skôr reprezentatívnu funkciu. Neskôr pribudla študentskému richtárovi úloha pripraviť si pri voľbe aj plán aktivít a ten počas roka vo funkcii realizovať.

Študentský richtár mesta Košice je samostatne fungujúcou inštitúciou zriadenou popri študentskom parlamente mesta a žiackom parlamente Košíc. Študentským richtárom sa môže stať osoba, ktorá v danom kalendárnom roku dovŕši vek minimálne 15 rokov, je žiakom základnej alebo strednej školy sídliacej na území mesta Košice, prihlási sa do výberového konania, predloží plán činnosti, ktorý bude po prípadnom zvolení do funkcie hlavným kritériom kontroly správneho výkonu funkcie, a úspešne absolvuje obidve kolá výberového konania. Študentský richtár je povinný okrem iného reprezentovať žiakov, študentov a mesto Košice na akciách rôzneho charakteru, ako aj v spolupráci so študentským a žiackym parlamentom zastupovať názory a požiadavky žiakov a študentov vo vzťahu k mestu Košice.

Voľba richtára pozostáva zo semifinále a finále. Finálové kolo zahŕňa rozhovor, tvorivú úlohu, prezentáciu plánu aktivít a voľnú disciplíny. Porotu vo finále tvoria zástupcovia študentského a žiackeho parlamentu, odborná porota a body sa získavajú tiež na základe SMS hlasovania, ako aj podpory kandidátov priamo na mieste konania finále (transparenty, potlesk, počet zúčastnených ľudí). Členom odbornej poroty bol dnes napríklad aj známy košický muzikant Marián Čekovský.

Doterajší študentskí richtári mesta Košice:

1996/1997 - Michal Cirner
1997/1998 - Alena Kalinská
1998/1999 - Miroslava Sasáková
1999/2000 - Zuzana Semanová
2000/2001 - Jana Dzúriková
2001/2002 - Katarína Džunková
2002/2003 - Tatiana Klešíková
2003/2004 - František Lipták
2004/2005 - Martina Juhászová
2005/2006 - Marcela Návesňáková
2006/2007 - Zuzana Cocuľová
2007/2008 - Dana Kmiťová
2008/2009 - Zuzana Nedoroščíková
2009/2010 – Matúš Žihala