Prejsť na obsah

Taký záujem v Archíve mesta Košice nečakali

Včera sa v Archíve mesta Košice otvorili brány pre verejnosť. Pravdepodobne nikto z organizátorov tohto podujatia netušil, že záujem by mohol byť taký veľký. Okolo poludnia absolvovalo návštevu priestorov a prehliadku exponátov mestského archívu takmer 400 zvedavcov. Ďalší už čakali na chodbách a ďalší ešte prichádzali. Návštevníci neprichádzali len z Košíc, ale aj z okolitých obcí a ako kuriozitu uviedli organizátori aj návštevníka z Čiernej nad Tisou. Zaujímavé výklady s ukážkami vzácnych historických dokumentov a artefaktov pripravili pracovníci oddelenia starších i oddelenia novších dejín. Návšetvníci tak mali možnosť na vlastné oči vidieť aj najvzácnejšie dokumenty „Tajného archívu", medzi ktoré patria privilégiá, dokumenty týkajúce sa honoru, dôchodkov a majetkových práv mesta a mestského patriciátu. Okrem historických dokumentov predviedli zamestnanci mestského archívu návštevníkom aj moderné pracovisko vybavené kvalitným skenerom, slúžiacim na digitalizáciu dokumentov. Digitálna podoba uchovávaných historických dokumentov umožňuje jednak bádateľom lepšiu prácu pri skúmaní historického materiálu, ale aj verejnosti umožňuje vzhliadnuť postupne aj najvzácnejšie exponáty. Cieľom Archívu mesta Košice je predstaviť verejnosti víziu o modernom fungujúcom archíve mesta, ktorý bude pripravený v kvalitnej klasickej i elektronickej forme zabezpečovať nielen vedenie archívneho informačného systému, ale aj spravovať a efektívne využívať databázu digitalizovaných archívnych dokumentov.

Oddelenie starších dejín predstavilo dokumenty tzv. „Tajného archívu", ktorý je zbierkou privilégií, honoru, dôchodkov a majetkových práv mesta a mestského patriciátu. Obsahuje tiež písomností prevažne mestskej kancelárie, ktorá je najkompletnejšie zachovanou registratúrou svojho druhu na území Slovenska.

Oddelenie novších dejín predstavilo terajšiu normatívnu úpravu, vzťahujúcu sa na archív a registratúru a bádateľský poriadok archívu, ktorý určuje pravidlá vstupu do bádateľne, pravidlá prístupu k archívnym dokumentom.

Mesto si archív, ktorý je v sieti verejných archívov na Slovensku jediným samosprávnym archívom, veľmi váži. Archívne dedičstvo mesta siaha na začiatok 13. storočia. Je svedectvom osobitného postavenia a zásluh Košíc v dejinách krajiny. Archív mesta Košice od prvopočiatku sídlil v radnici (dnes Historická radnica) a takpovediac zdieľal jej osud. Starostlivosť oň vždy zabezpečovalo mesto. Svojimi fondami a zbierkami sa radí medzi obsahom najvýznamnejšie archívy na Slovensku.

Organizátori po tohtoročnej skúsenosti uvažujú o usporiadaní Dňa otvorených dverí aj v budúcom roku.