Prejsť na obsah

Sviatok hudby oslávime aj v tomto roku

Sviatok hudby sa každoročne slávi 21. júna vo viac ako 110 krajinách a 340 mestách na piatich kontinentoch sveta. Táto veľká udalosť sa teší mimoriadnemu záujmu. Je venovaná hudbe v akejkoľvek podobe a dostupná všetkým hudobníkom, amatérom ako aj profesionálom. Je adresovaná širokému publiku, nakoľko jej cieľom je spopularizovať hudobné umenie a oboznámiť mladých i starších so všetkými formami, ktorými sa hudba prejavuje.

Mesto Košice v spolupráci s Francúzskou alianciou plánujú zorganizovať aj v tomto roku v uliciach mesta oslavy hudby, ktoré sa uskutočnia v sobotu 21. júna 2008 na Hlavnej ulici od 10.00 do 14.00 hod.
Do podujatia Sviatok hudby sa môžu prihlásiť všetci hudobníci, amatéri i profesionáli, ktorí sa chcú na verejnosti vyjadriť prostredníctvom hudby. Dôležitosť je prikladaná muzike, spontánnosti, zvedavosti, dostupnosti i nekomerčnému charakteru. Oslavované sú všetky štýly. Sviatok hudby je určený predovšetkým tým, ktorí hudbou žijú.

Záujemcovia sa môžu prihlásiť prostredníctvom vyplnenej prihlášky, ktorá je v prílohe a jej zaslaním na nasledovné adresy: veronika.kentosova@kosice.sk a alliancefr.kosice@yahoo.fr - na obidve súčasne.
Za stanovištia pre spevákov a hudobníkov budú určené predovšetkým vybrané miesta na Hlavnej ulici v priestore od Dolnej brány k Štátnemu divadlu, resp. iné miesta na základe vzájomnej dohody.

Bližšie informácie Vám poskytne Francúzska aliancia Košice, Jesenského 26, tel. č. 055 / 62 57 159 alebo Magistrát mesta Košice, oddelenie kultúry, tel. č.: 055 / 64 19 130.


Z národného sviatku najväčšia hudobná udalosť na svete

Sviatok hudby sa prvýkrát oslavoval 21. júna 1982, v deň letného slnovratu. Do povedomia sa dostal v roku 1985 pri príležitosti Európskeho roka hudby a o 15 rokov neskôr sa udomácnil na všetkých 5-tich kontinentoch. Populárnejší je v Európe, ale prenikol aj do Medellinu, Osaky, Yaoundé a v podstate sa stal národným sviatkom v početných afrických krajinách nehovoriac o Brazílii, či Kolumbii.

Sviatok hudby sa stal prvou hudobnou udalosťou, ktorá nadobudla svetový rozmer.