Prejsť na obsah

Súťaž v prednese ruskej literatúry láka čoraz viac žiakov

Množstvo mladých nadšencov ruskej literatúry sa koncom apríla zišlo v Centre voľného času Domino v Košiciach, kde sa uskutočnilo celoslovenské kolo 6. ročníka súťaže "Ruské slovo".

Súťaž v prednese pôvodnej a vlastnej umeleckej tvorby v ruskom jazyku je určená pre žiakov základných a stredných škôl a tento rok sa do nej zapojilo 130 žiakov zo 41 ZŠ a SŠ. Súťažili v recitácii ruskej poézie, prózy, speve, súbežne prebiehala výtvarná súťaž. Témou tohtoročného zápolenia boli Dejiny Ruska. Vysokú úroveň, dobrú organizáciu a kvalitnú pripravenosť súťažiacich vyzdvihli aj hostia zo zahraničia, Ruska, Ukrajiny a Maďarska.

Hlavnou organizátorkou je predsedníčka Zväzu Rusov Košice - Mgr. Natália Dostovalová, CSc., ktorá je i riaditeľkou Súkromného gymnázia na Petzvalovej ulici v Košiciach.

Myšlienka takejto súťaže vznikla v kolektíve pred šiestimi rokmi a od samého začiatku sa nám podarilo získať pre ňu nadšencov z košických škôl, vidieka i kraja. Za ten nadobudla celoslovenský charakter. Prípravou na Ruské slovo sme získali vnímavých čitateľov ruskej literatúry. Je žiakom blízka jazykom, ale najmä slovanským duchom, v ktorom prevláda predovšetkým láska a úcta k človeku a k prírode, dobrota, štedrosť, a pohostinnosť a ochota pomáhať. Tieto atribúty sa v ostatných rokoch akosi vytrácajú z nášho života," vysvetľuje organizátorka súťaže.

Skonštatovala, že aj napriek vyše 20 ročnej stagnácii vyučovania ruského jazyka v našich školách, sa úroveň recitovania z roka na rok zvyšuje.
Aj v tomto roku v kategórii stredných škôl porota udelila za prednes poézie tri prvé miesta. Z našej školy ich získali žiaci druhého ročníka Simona Mižíková, Tobiáš Štofančík, ktorému porota prisúdila i medailu absolútneho víťaza. Treťou víťazkou je ich rovesníčka z gymnázia v Michalovciach Nina Žolnová. Aj v kategórii mladších žiakov druhé miesto za prednes poézie získal žiak našej školy Erik Šváb," dodala.