Prejsť na obsah

Súťaž v predčitateľskej gramotnosti


Súťaž v predčitateľskej gramotnosti

Dňa 24.11.2014 sa v Materskej škole Nešporova 28, Košice, ktorej zriaďovateľom je mesto Košice uskutočnila súťaž v predčitateľskej gramotnosti.

Na súťaž boli pozvané materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice nachádzajúce sa v blízkom okolí Materskej školy Nešporova 28, Košice. Účasť na súťaži v predčitateľskej gramotnosti prijali materské školy: MŠ Kežmarská 46, Šafárikova trieda 4, Hronská 7, Muškátova 7.

Súťaže v predčitateľskej gramotnosti sa zúčastnilo spolu 20 detí vekovej kategórie 5 – 6 ročné, z každej zo spomínaných materských škôl súťažili 4 deti. Všetky deti boli zapojené do súťaživých aktivít v dopoludňajších hodinách, rozdelené boli podľa toho, akú materskú školu navštevujú.

Každá skupina detí riešila rovnaké problémové úlohy. Prostredníctvom špecifických metód predčitateľskej gramotnosti si deti vyskúšali pracovať s hláskami abecedy, so slabikami, slovami, textom rozprávky „O repe". Precvičili si písanie tlačených písmen, tvorili z písmen slová podľa určitého vzoru (verš z rozprávky „O repe") a vyskladaný text si spoločne prečítali. Skladali puzzle - tvorili celok (textu) z jeho (rozstrihaných) častí (verš z rozprávky „O repe"). Sponzorom súťaže v predčitateľskej gramotnosti bolo Rodičovské združenie , ako dobrovoľné občianske združenie zákonných zástupcov detí našej materskej školy, ktoré materiálne prispelo na akciu tričkami s logom „Múdrej sovičky, firma BEKO Košice zabezpečila pre deti perá a firma Nestle nafukovacie vankúšiky do vody.


A keďže zvládli všetky súťažné úlohy, boli všetky zúčastnené deti odmenené nielen vecnými darmi, ale aj sladkými a slanými pochutinami, ktoré pre nich upiekli naše pani kuchárky a každé dieťa si od nás odnieslo aj diplom za úspešnosť.

Účastníkov súťaže v predčitateľskej gramotnosti prišla povzbudiť z oddelenia strategického rozvoja referátu školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice, Ing. Henrieta Blénessy.


Spracovala:
PaedDr. Marta Hrušková, riaditeľka Materskej školy Nešporova 28, Košice
Ing. Henrieta Blénessy, referent referátu školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice