Prejsť na obsah

Súťaž Pamätník 68-89 pozná svojich víťazov

Primátor mesta Košice František Knapík vyhlásil v pondelok 17. novembra podvečer v priestoroch Múzea Dolná brána v Košiciach ako čestný predseda výtvarno-architektonickej súťaže Pamätník 68-89 mená autorov víťazného návrhu. Stali sa nimi Bratislavčania Karin Patucová a Peter Žalman.

V múzeu zároveň bola otvorená v tento večer výstava 34 návrhov prihlásených do súťaže, ktorá potrvá do konca novembra. „Pamätník obetiam a udalostiam 21. augusta 1968" a „Pamätník revolúcii za demokraciu 17. novembra 1989" - pamätníky cesty k slobode a demokracii posudzovala 13. novembra sedemčlenná medzinárodná porota. Na pôde Útvaru hlavného architekta mesta Košice (ÚHA MK) sa stretli architekt Zdeněk Fránek z Brna, sochári Prof. Juraj Meliš a Prof. Ján Hoffstädter obaja z Bratislavy, výtvarník doc. Adam Szentpétery z Košíc, teoretik výtvarného umenia Vladimír Beskid z Bratislavy, architekt Ľubomír Závodný z Bratislavy a za ÚHA MK hlavný architekt Košíc Martin Drahovský. Predsedom poroty bol Prof. Ján Hoffstädter. Podľa slov hlavného architekta mesta Martina Drahovského „pri 34 návrhoch sa samozrejme našli nielen špičkové diela, ale aj menej výrazné projekty. V každom prípade však mala súťaž z môjho pohľadu celkovo veľmi vysokú úroveň. Košičania poznajú priestor, v ktorom bude pamätník stáť. Lokalita pred vedeckou knižnicou je veľmi náročná, obsahuje množstvo drobných architektonických prvkov, rozličné druhy dlažby a okolitú zástavbu historickej architektúry. Veľmi dôležitým prvkom je priehľad na Dóm sv. Alžbety a neďalekú sochu anjela s mestským erbom. To je množstvo faktorov, ktoré nie je jednoduché skĺbiť."

Základným kritériom hodnotenia návrhov bolo vyjadrenie myšlienky pamätníka, jeho pôsobivosť, čitateľnosť a celkové zobrazenie. „Historické zauzľovanie udalostí a osudov sú v kompozícii dosiahnuté mimoriadne jednoducho a prosto, ovšem pregnatne jasne. Svojou príkladnou disciplinovanosťou znázorňujú nekonečnú drámu osudu, národov, ich traumy, ich prehry a bôle. Textové obrazce navodzujú naliehavosť oboch fatálnych dátumov, 68 a 89, ktoré rozhodli o osude nášho štátu. Horizontálne riešenie celej kompozície nie je v rozpore s posiaľ určeným charakterom námestia, ba naopak podporuje jeho priehľadnosť a koncepciu… Realizácia sa odporúča v monogennej oceli-ingote," povedal na margo víťazného projektu akad. sochár a člen poroty Juraj Meliš. Realizácia pamätníka je naplánovaná tak, aby mohol byť odhalený na budúci rok v rámci 20. výročia Nežnej revolúcie.

Výsledky súťaže:

CENY

1.cena  150 000 Sk    Mgr.art. Karin Patúcová – Lunterová
                                  Ing. arch. Peter Žalman
2. cena  100 000 Sk   Mgr. art. Dalibor Bača
3. cena    50 000 Sk   Ing. arch. Milan Kalinovský
                                   Ak. soch. Ladislav Gajdoš


ODMENY    30.000 Sk /bez určenia poradia/

Prof. Juraj Bartusz, akad. soch.
Peter Kalmus
Jozef Šoltés – Ján Zavarský
                        Peter Roller
                        Boris Chmel
                        Danica Šoltésová
Martin Rusina – Zuzana Humajová
Mgr. art. Richard Zozuľák


Podrobné ciele a podmienky súťaže spolu s dokumentáciou si môžete pozrieť na:
http://www.kosice.sk/article.php?id=4017

foto: Marián Šangala