Prejsť na obsah

Súťaž o najkrajší balkón už má svojich víťazov

Príjemné, zdravé a čisté životné prostredie je pre nás všetkých veľmi dôležité. K tomu aby sa nám v tomto úsilí spoločne darilo, môže prispieť každý z nás, hoci aj zdanlivými maličkosťami. Jednou z možností je aj skrášľovanie okien, balkónov, lodžií či terás peknými kvetmi, alebo inými rastlinkami. Práve preto sa vedenie mesta už minulý rok rozhodlo vyhlásiť súťaž o najkrajší balkón.

Primátor Richard Raši a Ing. Marta Popríková, poverená riadením Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach, odovzdali v pondelok (12. 10.) v priestoroch košického magistrátu ceny výhercom súťaže „O najkrajší letný balkón metropoly východu (ale aj lodžiu a okno). Súťaž, ktorú vyhlásil primátor v spolupráci so SMsZ, trvala od 6. júla, do 14 septembra.

Kým vlani sa do 1. ročníka súťaže prihlásilo vyše 30 obyvateľov zo všetkých košických mestských častí, v tomto roku sa už zapojilo do zaujímavej mestskej akcie takmer 60 Košičanov. Mestská časť Košice – Šaca dokonca delegovala dva balkóny, ako reprezentačné za celú mestskú časť.

Hodnotiaca komisia (viceprimátorka mesta Renáta Lenártová, viceprimátor Martin Petruško, asistent primátora Jozef Marko) nemala pri anonymnom výbere tých najlepších vôbec ľahkú úlohu. Každý súťažiaci balkón, okno či lodžia boli niečím zvláštne a zaujímavé. Po dlhom zvažovaní nakoniec zo zaslaných fotografií vybrala komisia a označila za víťazné: nádhernú kvetinovú výzdobu Márie Vaškovej (1.- miesto) zo sídliska Dargovských hrdinov, Márie Solárovej (2. miesto) z Krásnej, a Ivana Bernasovského (3. miesto) z mestskej časti Košice – Staré mesto. Za svoj prínos pri skrášľovaní Košíc si odniesli poukazy na nákup záhradkárskeho materiálu podľa vlastného výberu v hodnote 150, 100, respektíve 50 Eur.

Špeciálnu cenu primátora mesta – darčekový kôš plný záhradkárskeho náčinia a iných záhradkárskych potrieb v hodnote 200 Eur, získal Andrej Čurila zo sídliska Nad jazerom za dva balkóny plné nádherných bonsajov. Tie nielenže sám vypestoval, ale sám sa o ne aj stará. Zaujímavosťou je, že o svojej účasti ani nevedel, pestovateľské skvosty prihlásila do súťaže jeho dcéra. 

„Košice sa neustále rozvíjajú do krásy, a nás veľmi teší, že čoraz viac k tomu prispievajú i samotní obyvatelia nášho pekného mesta," uviedol počas odovzdávania cien primátor. „Aj vďaka takým ľuďom sa Košice čoraz viac dostávajú do povedomia ľudí nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Som ozaj veľmi rád, že sa toľko ľudí prihlásilo do našej súťaže. Všetky prihlásené balkóny boli nádherné a svedčia o tom, že Košičania majú vkus, cit, zručnosť aj lásku k prírode."