Prejsť na obsah

Súťaž mladých záchranárov CO

Košičania sa od 16. – 18. 6 môžu vo svojom meste cítiť ešte viac v bezpečí. V týchto dňoch v metropole východu súťažia mladí záchranári z celého Slovenska. Dnes toto podujatie otvoril viceprimátor Martin Petruško, čím odštartoval súťaž , v ktorej si šikovní študenti zmerajú sily v rámci Majstrovstiev Slovenskej republiky mladých záchranárov civilnej ochrany, ktoré pre školský rok 2014/2015 vyhlásilo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

Organizátorom súťaže je odbor krízového riadenia Okresného úradu Košice v spolupráci s mestom Košice a Centrom voľného času, Orgovánová 5, Košice. Samotná súťaž sa koná v CVČ na Popradskej ulici. Svoje schopnosti predvedie 84 družstiev, ktoré postúpili z okresných kôl súťaže. Súťažné družstvo tvoria vždy 2 dievčatá a 2 chlapci, ktorí sú žiakmi II. stupňa základnej školy alebo 8-ročného gymnázia do kvarty vrátane.

„Hlavnou náplňou súťaže je pripraviť žiakov na možné riziká, ktoré vznikajú pri živelných pohromách, haváriách, či teroristických útokoch. Naučiť ich ako postupovať v reálnych, život ohrozujúcich situáciách a vybudovať v nich návyk poskytnúť v takýchto chvíľach pomoc. Ukázať im, že voľný čas je možné tráviť i aktívne s cieľom obohatiť svoje poznanie. A v neposlednom rade overiť a precvičiť vedomosti získané učivom „Ochrana života a zdravia", " povedal viceprimátor Martin Petruško.

Súťažiaci plnia úlohy na šiestich stanovištiach:
1.písomný test ( civilná ochrana, zdravotnícka príprava, pohyb a pobyt v prírode, dopravná výchova, protipožiarna ochrana),
2. zdravotnícka príprava,
3. pohyb a pobyt v prírode,
4. civilná ochrana,
5. hasenie malých požiarov,
6. streľba zo vzduchovky.

Na mladých záchranárov je počas ich pobytu pripravených niekoľko príjemných prekvapení, ktoré im pripravili košické kultúrno-spoločenské a záujmové inštitúcie. Majú možnosť spoznávať zvieratá v košickej ZOO, kochať sa krásou kvetín v Botanickej záhrade UPJŠ, či previesť sa vláčikom Detskej železnice.