Prejsť na obsah

Súťaž ako z budúcnosti: Na košický komín budú liezť roboti!

Začiatkom októbra ožijú Košice unikátnym podujatím, prvým ročníkom súťaže Na Komín 2014, ktorá svojím originálnym konceptom prináša na Slovensko úplne novú formu zápolenia, zábavy a vzdelávania. Základnou úlohou súťaže je totiž navrhnúť a vyrobiť robota, ktorý bude schopný vyliezť na reálny komín! Znie to ako sci-fi, ale organizátori súťaže sú presvedčení, že na Slovensku žije množstvo talentovaných ľudí, ktorí túto úlohu bez problémov zvládnu.

Jedným z mála podujatí na Slovensku, ktoré prezentujú princípy robotiky so zapojením talentovanej mládeže, je nová súťaž Na Komín 2014, ktorá je svojim zameraním a originalitou atraktívna nielen z pohľadu súťažiaceho, ale aj z pozície diváka. "Na súťažné účely je pripravený samostatne stojaci komín v celkovej výške cez 55 metrov, čo zodpovedá výške 16 poschodovej budovy. Na základe tejto úctyhodnej výšky bude umiestnenie dejiska súťaže prispôsobené tak, aby diváci videli čo najviac, a zároveň sa dodržali všetky bezpečnostné pravidlá," hovorí organizátor súťaže zo spoločnosti Spinea Technolgies, Miroslav Volák.

Cieľom robota bude čo najrýchlejšie zvládnuť výstup i zostup po komínovom rebríku, prípadne po jeho povrchu. Akú cestu si súťažiaci vyberie je len na ňom, musí však dodržať všetky pravidlá. Súťažiť môžu skupiny aj jednotlivci 2 kategóriách. Prvá kategória je určená študentom stredných škôl, druhá kategória zahŕňa všetkých ostatných súťažiacich, teda odbornú verejnosť a univerzity.

Súťaž Na Komín 2014 je ideálnym podujatím, kde sa súťažiaci môžu zviditeľniť pred širokou i odbornou verejnosťou, a zároveň zabojovať o atraktívne ceny. Prvou cenou v každej kategórii je 3000€, ktoré môžu motivovať a pomôcť v rozvíjaní talentu a záujmu o oblasť robotiky, mechatroniky a IT.

Som veľmi rád, že Košice opäť raz budú svetové a ožijú ďalším unikátnym podujatím, ktoré zvýši jeho atraktivitu pre samotných Košičanov, ale aj turistov, ktorých je u nás stále viac. Organizátori majú ambíciu vytvoriť tradičné a populárne podujatie so širokou účasťou súťažiacich a divákov s medzinárodným renomé a ja verím, že tento cieľ sa podarí dosiahnuť," povedal primátor Richard Raši. 

Viac informácií, kompletné pravidlá súťaže, registrácia na www.nakomin.com.

Novinky súťaže a ďalšie zaujímavosti na: www.facebook.com/NaKomin.