Prejsť na obsah

Štvorylka na Hlavnej ulici

Košice ožijú v piatok 16. mája tancom. Na svedomí to bude mať zapojenie sa Košičanov do jedinečného medzinárodného projektu. European Quadrille Dance Festival (EQDF)je založený na synchronizovanom tancovaní štvorylky v rôznych mestách Európy. V tomto roku sa do projektu zapojilo aj mesto Košice.
V roku 2006 sa štvorylka synchronizovane tancovala súčasne v 36 mestách strednej a juhovýchodnej Európy, uznaný počet tanečníkov bol 23 628.

V roku 2008 plánujú manažéri projektu EQDF rozšírenie projektu do nových krajín a nových európskych miest a prekonanie Guinnessového rekordu s viac ako 40 000 tanečníkmi. Cieľom Košičanov bude teda prekonanie pôvodného rekordu 23 628 tanečníkov a zápis do knihy rekordov.

Projekt po organizačnej stránke v Košiciach zastrešuje tanečný klub Meteor ako lokálny organizátor EQDF. Na tancovaní štvorylky sa zúčastnia žiaci košických základných a stredných škôl i dobrovoľníci, ktorí štvorylku nacvičovali v uplynulých mesiacoch.
Hlavnými organizátormi sú Milan Plačko, Otto Böhm a Alžbeta Ligová.

PROGRAM DŇA:

9.00 - 9.30 - prezentácia základných škôl pri Immaculate
9.30 - 10.00 - prezentácia stredných škôl pri Dolnej bráne
11.30 - GENERÁLKA
12.00 - odpáli sa začiatok tanca
prostredníctvom telemostu
12.30 - Sprievodná akcia PLACHÉHO MÍĽA

Celá piatková sláva bude trvať dohromady približne 5 minút. Sú to štyri sekvencie s krátkymi prestávkami. Štvorylku tancujú štyria ľudia, dve dámy a dvaja páni. Odlíšení budú tričkami vo farbách mesta. V podmienkach projektu je, že ľudia to musia naozaj vedieť tancovať. Okoloidúci sa teda nebudú môcť zapojiť. Ide o veľmi striktný systém dokumentácie.