Prejsť na obsah

Štvorprúdovka na Slaneckej ceste sa oplatila, zápchy zmizli

Obyvatelia mestskej časti Nad jazerom, ale aj ďalší motoristi si mohli dnes premiérovo vyskúšať ako sa počas dopravnej špičky jazdí po štvorprúdovej Slaneckej ceste. Najdôležitejšiu dopravná tepna na sídlisku bola v nedeľu 16. júna odovzdaná do predčasného užívania, čo potešilo aj viacerých motoristov. Ich nadšenie sa znásobilo aj tým, že namiesto tradičného zhruba 20 až 30-minútového zdržania v rannej špičke, prešli po dlhých rokoch cez Slaneckú cestu bez zastavenia.

"Za tie prachy to stálo"

"O 6.40 som za 7 minút dala Slaneckú," napísala na sociálnu sieť Monika. "Už ráno o šiestej som stála na tej zákrute pred Jazerom. Ale keď skočila zelená a šla som ako sa má, tak to bola paráda za chvíľku som bola z Jazera preč," informovala Jana.

"My sme prešli úplne ľahko... 8.15," popísala svoju jazdu Kristína. "Páči sa mi, že na každej križovatke je odpočítavanie sekúnd do zelenej/červenej. Je to paráda. Konečne," myslí si Ján.

Braňo sa pochválil, že čistý čas jazdy od mosta VSS po Krásnu mu trval iba štyri minúty. Marek dnes takisto ušetril čas: "O 6.45 som šiel z Hutky a o 7.28 parkujem pri ZŠ Gemerská. Jupiiiii jednoznačne to za tie prachy stálo, ďakujem."

Dopravný expert Titl: Každý vidí, že jazda po Slaneckej ceste je bezpečnejšia a plynulejšia

S kladnými ohlasmi motoristov sa stotožnil aj dopravný expert Pavel Titl. Podľa jeho slov dnešná ranná špička jasne ukázala, že vybudovanie štvorprúdovky na Slaneckej ceste výrazne prospelo doprave v celej mestskej časti.

"Každý vidí, že jazda po Slaneckej ceste je bezpečnejšia a plynulejšia. Pozitívne zmeny zaznamenali najmä obyvatelia sídliska, ktorí vychádzali z miestnych komunikácií na Slaneckú cestu a bez problémov sa na ňu mohli napojiť. Následne už "zelenou vlnou" pokračovali do mesta bez toho, aby sa tam tvorili zápchy, na ktoré boli dlhé roky zvyknutí," skonštatoval.

Intervaly na semafore v Krásnej sa môžu prehodnotiť

Niektorí vodiči sa na sociálnej sieti pýtali, či sa po spustení Slaneckej cesty zmení aj interval cestnej svetelnej signalizácie v Krásnej, keďže na tomto mieste kolóny v rannej špičke nezmizli. Dopravný expert si vie v súčasnosti predstaviť niekoľkosekundové čiastočné úpravy intervalu. Zdôraznil, že semafory v Krásnej neboli súčasťou modernizácie Slaneckej cesty. Ozrejmil, že na všetkých vstupoch do mesta sa pri prvej svetelnej križovatke z daného smeru sa vytvára umelý lievik, aby sa nezahltili cesty v meste a cesty smerom do centra mohli vstrebať dopravu.

"V Krásnej je navyše viacero bočných ulíc, odkiaľ sa chcú motoristi takisto dostať na hlavnú cestu - Ukrajinskú ulicu. Semafory v Krásnej sa budú určite prehodnocovať v čase dokončenia juhovýchodného obchvatu Košíc na rýchloceste R2, z ktorej bude možné zísť na mimoúrovňovej križovatke pri Nižnej Hutke a ďalej ísť do mesta. Kolóny v Krásnej tu vždy boli a obávam sa, že aj budú. Riešením by bol obchvat Krásnej, no žiaľ pozemky pri jeho navrhovanej trase boli v minulosti nekoncepčne predané na výstavbu rodinných domov."

Zelená vlna sa ešte bude prispôsobovať

Doprava na Slaneckej ceste je zatiaľ stále v skúšobnej prevádzke a bude sa vyhodnocovať sa. Pracovníci magistrátu mesta spolu s dispečermi DPMK od rána monitorovali ako je zladená priepustnosť všetkých ciest a električkovej trate s novou cestnou svetelnou signalizáciou. Aj s ohľadom na plynulosť cestnej premávky sa po vyhodnotení všetkých pripomienok pripravia nové signálne plány a vždy počas špičiek sa o niekoľko sekúnd upravia tak, aby na zelenú vlnu mohlo prejsť čo najviac áut, či už v smere do mesta alebo Krásnej.

Zamestnanci mesta dnes doplnili dopravné značenie na križovatke Dneperská - Čingovská. Osadili aj dopravnú značku, na základe ktorej bude hlavnou cestou Dneperská a vedľajšou cestou Čingovská.

"Platí, že pri vnútrosídliskových komunikáciách bude hlavnou cestou vždy ulica kolmá na Slaneckú cestu a vedľajšou cestou budú súbežné komunikácie so Slaneckou cestou," spresnil Miroslav Stehlík z košického magistrátu.

Ako dodal, občania môžu aj naďalej posielať svoje otázky, sťažnosti, pripomienky či upozornenia súvisiace so Slaneckou cestou posielať prostredníctvom formulára na stránke https://slanecka.kosice.sk/ alebo na e-mail podnety.slanecka@kosice.sk.