Prejsť na obsah

Stretnutie zástupcov miest Višegradskej štvorky

ktoré sa tento rok uskutočnilo v Ostrave. Podujatie bolo zamerané na prezentáciu témy Kultúrne dedičstvo – od histórie k súčasnosti zúčastnených miest.

Mesto Košice na oficiálnej úrovni zastupoval viceprimátor Košíc Mikuláš Čečko. „Na jednotlivých stretnutiach sme najmä s ostravskými partnermi preberali otázky súvisiace so samosprávou. Hovorili sme o doprave, financiách, správe majetku a legislatíve, aj keď spôsob riadenia miest funguje po legislatívnej stránke v Košiciach aj v Ostrave na inej úrovni. Pomerne veľa času sme venovali otázke súvisiacej s v víťazstvom Košíc v projekte Európske hlavné mesto kultúry na rok 2013. Ostrava sa o tento titul chce „pobiť“ v roku 2015. Dohodli sme sa, že ich budeme v krátkom čase o našom projekte podrobnejšie informovať na spoločnom stretnutí a budeme nápomocní pri zostavovaní ich projektu.“

Okrem vzájomnej výmeny skúseností si účastníci stretnutia zmerali sily v športových súťažiach. Tridsaťčlenná výprava za mesto Košice získala tieto ocenenia:

1. miesto v lukostreľbe žien 2. miesto v plážovom volejbale
1. miesto v lukostreľbe mužov 2. miesto v tenise mužov

3. miesto v bowlingu 3. miesto v nohejbale
3. miesto v pentaque

V tzv. „Hrách bez hraníc“ dosiahlo mesto Košice skvelé druhé miesto. Prvé „štvorstretnutie" sa uskutočnilo v roku 2003 v Košiciach a nadviazalo na skúsenosti v bilaterálnych vzťahoch medzi mestami Miskolc a Košice v predchádzajúcich rokoch.