Prejsť na obsah

Stretnutie primátora Košíc s jeho predchodcami

Pozvanie F. Knapíka prijali zhodou okolností dvaja Jánovia (Ján Trebuľa a Ján Kopnický) a dvaja Rudolfovia (Rudolf Schuster a Rudolf Bauer). Ďalší ex-primátori sa pre pracovné povinnosti ospravedlnili. Schôdzka zúčastnených osobností nášho mesta sa niesla v príjemnej priateľskej atmosfére. Spomínalo sa na staré čase, prebrali sa terajšie problémy mesta a Slovenska, uvažovalo sa víziách do budúcna. Každý z prítomných pánov prispel do debaty svojim pohľadom a skúsenosťami. R. Schuster, ktorý v súčasnosti píše svoje pamäti sa často krát vracal vo svojich úvahách do minulosti a neubránil sa porovnávaniu. Miestami sa ich názory a politické debaty rozchádzali, čo vyriešil R. Bauer výrokom: „Náš prezentovaný odlišný názor na pôde radnice je znakom vnútornej demokracie. Môžeme sa stretnúť, debatiť a nič sa nedeje." Všetci sa zhodli v mediálnom uprednostňovaní Bratislavy pred Košicami. Aj napriek tomu, že východ má svojich zástupcov v parlamente, tí ako keby zabudli na svoje korene a domov. Mediálny svet tak stráca kontakt s ďalšími krajmi Slovenska. J. Kopnický v tomto smere adresoval svoju požiadavku na F. Knapíka: „Musíte pracovať na tom, aby sa Košice viac zviditeľňovali a objavovali v médiách. Je tiež potrebné vybudovať v Košiciach spoločensky orientovanú halu, ktorá by bola dôstojným stánkom pre divadelné predstavenia väčšieho rozsahu." V úvahách sa prítomní páni nevyhli spolupráci nášho mesta s partnerskými mestami. R. Schuster k tomu poznamenal: „Pre mnohé krajiny bola naša spolupráca vzorom a rozvíjala poznanie našich kultúr v jednotlivých krajinách. Túto formu je potrebné udržiavať, živiť a ďalej rozvíjať."
Ich dišputy sa dotkli mnohých zmien v komunálnej politike. Každý z nich mal rozdielne možnosti uplatnenia svojich schopností i známostí počas primátorovania. R. Schuster v tomto smere ponúkol mestu svoje kontakty, ktoré by Košice mohli využiť najmä v spolupráci s európskou jednotkou vo využívaní geotermálnej energie, Islandu. Investori z tejto ostrovnej krajiny sa chystajú do Košíc ponúknuť svoje zámery.
Kritike bývalých primátorov sa nevyhli ani naše cesty. J. Trebuľa kládol dôraz na dokončenie napojenia na maďarskú diaľničnú sieť, ktorou sme v oveľa rýchlejšom spojení so západom. Globálne problémy, jazyková rôznorodosť v Košiciach a vo svete, zdravie, výhody svojich povolaní a ďalšie témy rozvíjali bývalí primátori s F. Knapíkom v Bielom salóniku historickej radnice. F. Knapík si toto stretnutie pochvaľoval a prisľúbil dodržiavanie tradície takýchto stretnutí.