Prejsť na obsah

Štát by mohol pomôcť s majetkovo nevysporiadanými pozemkami v Košiciach

Mnohé mestá na Slovensku trápia problémy s majetkovo nevysporiadanými pozemkami, ktoré sú často rozdrobené až medzi desiatky vlastníkov. Týka sa to aj metropoly východu, kde je v tejto oblasti najhoršia situácia na sídlisku v Ťahanovciach a na Aničke.

Z tohto dôvodu sa v utorok uskutočnilo stretnutie so štátnym tajomníkom ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Martina Fecka (OĽaNO). Za mesto Košice sa na ňom zúčastnil viceprimátor Marcel Gibóda (nezávislý) spolu s ďalšími odbornými pracovníkmi magistrátu.

Nevysporiadané pozemky tvoria väčšinu rozlohy ťahanovského sídliska

Hostiteľom a iniciátorom stretnutia bol starosta sídliska Miloš Ihnát (nezávislý), ktorý na ňom povedal, že nevysporiadané súkromné pozemky tvoria vyše 80 percent rozlohy ich mestskej časti. Postavené sú na nich aj viaceré školy alebo poliklinika, čo znemožňuje čerpanie eurofondov na ich rekonštrukcie. Problémom je aj to, že obyvatelia sídliska zväčša parkujú takisto na nevysporiadaných pozemkoch.

Mestská časť tak nemôže ani len uvažovať o nejakom systéme rezidentského parkovania. Tento stav, s ktorým bojuje väčšia slovenských samospráv, je nielen dedičstvom z minulosti, ale nastal aj po reštitúciách v 90-tych rokoch minulého storočia. Veľké množstvo pozemky pod verejnými budovami, cestami, občianskou vybavenosťou a verejnou zeleňou patria vo väčšine prípadov reštituentom alebo ich dedičom.

Námestník košického primátora Marcel Gibóda na stretnutí uviedol, že úlohou mesta má byť zveľaďovanie mestského majetku. Kľúčové je z tohto hľadiska sceľovanie pozemkov, ktoré sa nachádzajú pod jeho majetkom.

Gibóda s Ihnátom vyjadrili podporu vytvoreniu fondu a systému na výkup pozemkov zo strany štátu

Zároveň upozornil, že nie je v silách ani mesta Košice, aby samé dokázalo náhradnými pozemkami alebo financiami vyriešiť situáciu, ktorú spôsobil štát. Podobne ako ostatní účastníci stretnutia, aj on zdôraznil nevyhnutnosť pomoci štátu pri výkupe týchto pozemkov. Spoločne so starostom Ihnátom vyjadrili potrebu vytvorenia fondu a systému na výkup pozemkov zo strany štátu.

Zástupcovia mesta Košice na stretnutí predostreli aj viacero konkrétnych legislatívnych návrhov na riešenie problémov v súvislosti s pozemkami pod verejne prospešnými stavbami. Tieto zmeny by čiastočne mohli zlepšiť stav ktorému samosprávy a obyvatelia čelia. 

Podľa štátneho tajomníka Fecka majú mnohé slovenské mestá problémy s majetkovo nevysporiadanými pozemkami. Považuje za potrebné, aby sa tým zaoberala aj Vláda SR. Zároveň sa zaviazal, že aj na základe dnešného stretnutia a podaných návrhov bude túto diskusiu iniciovať a zo svojej pozície sa bude snažiť o komplexné riešenia na celoštátnej úrovni.

„Na stredajšom rokovaní vlády budem tejto veci budem iniciovať rozhovory s príslušnými ministrami,“ dodal štátny tajomník.