Prejsť na obsah

Stanovisko samosprávy k rozhodnutiu vlády o prevode podielov v spoločnosti Letisko Košice - Airport

Predseda Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer a primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa privítali rozhodnutie vlády o rozdelení podielov v bratislavskom a košickom letisku. Regionálna a mestská samospráva získajú po desiatich percentách, zvyšných 14 percent majetkového podielu si ponechá štát a 66 percent je určených na predaj strategickému investorovi. Samosprávy získajú podiel v letiskových spoločnostiach do konca roku 2006.

Takéto rozhodnutie vlády znamená, že vo verejných rukách bude dostatočne veľký kontrolný balík, vďaka ktorému mesto a región budú môcť ovplyvniť smerovanie aktivít v akciovej spoločnosti Letisko Košice - Airport Košice. Letisko má pre Košice i celý región strategický význam. Vytvára priame spojenia so svetom v situácii, keď nedostatočná dopravná infraštruktúra na východnom Slovensku neumožňuje využívať diaľničnú sieť. Je jedným zo stimulov pre investorov, ktorí do tohto regiónu prichádzajú. Rozvoj košického letiska je zadefinovaný ako jedna z priorít v Programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja Košického samosprávneho kraja i Mesta Košice. Z pohľadu samosprávy je prínosom aj rozhodnutie o skrátení termínu prevodu podielov z pôvodne navrhovaného roku 2010 do konca roku 2006, teda prakticky hneď po výbere strategického investora.

Samospráva pozitívne vníma aj snahu nastaviť podmienky pre výber dominantného investora tak, aby sa na súťaži mohli zúčastniť záujemcovia o obe letiská spolu, ale aj jednotlivo.