Prejsť na obsah

Správna voľba POVOLANIA – príležitosť k úspechu


Správna voľba POVOLANIA – príležitosť k úspechu

Pod týmto názvom zorganizoval v dňoch 22. a 23. októbra 2013 Košický samosprávny kraj v spolupráci s Mestom Košice už 3. ročník podujatia venovaný profesnej orientácii žiakov. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch Strednej priemyselnej školy dopravnej na Hlavnej 113 v Košiciach s týmto programom:

UTOROK 22.10.2013
9.00 - 18.00 hod. - slávnostné otvorenie a vzdelávacia prezentácia SŠ
10.00 hod. - workshop pre riaditeľov škôl a výchovných poradcov ZŠ

STREDA 23.10.2013
9.0 - 18.00 hod. - vzdelávacia prezentácia SŠ

Na slávnostnom otvorení sa okrem prítomných riaditeľov škôl zúčastnili:
- Renáta Lenártová, viceprimátorka mesta Košice,
- Mária Kavečanská, vedúca referátu školstva, športu a mládeže MMK,
- Monika Murínová, riaditeľka Školského inšpekčného centra v Košiciach,
- Štefan Kandráč, vedúci odboru školstva KSK.

Renáta Lenártová, viceprimátorka mesta v príhovore vyzdvihla význam tohto podujatia zameraného na voľbu povolania, ocenila spoluprácu Košického samosprávneho kraja s mestom Košice. Upriamila pozornosť na to, že Košice sú najväčším zriaďovateľom škôl a školských zariadenia na Slovensku, v meste je veľmi veľký počet stredných, vysokých škôl a univerzít. Mesto Košice nie je iba mestom zameraným na techniku a kreativitu, ale pýši sa honosným názvom „ Európske hlavné mesto kultúry".

Hlavným cieľom 3. ročníka podujatia je uľahčiť rozhodovanie končiacich žiakov deviateho a nižších ročníkov základnej školy v oblasti profesnej orientácie. Na podujatí mohli žiaci spoznať a oboznámiť sa s ponukou siete stredných škôl v Košickom kraji a v meste Košice, možnosťami štúdia na stredných školách.

Cieľom podujatia je umožniť žiakom ZŠ zorientovať sa v ponuke stredných škôl, pomôcť sa správne si zvoliť študijný smer alebo odbor so zreteľom na úspešnosť uplatnenia sa v praxi, informovať žiakov o prijímacích skúškach na stredné školy, uskutočniť stretnutie výchovných poradcov so zástupcami pedagógov a s vedeniami stredných škôl.

Cieľovou skupinou boli žiaci deviateho ročníka a žiaci končiaci povinnú školskú dochádzku v nižších ročníkoch základných škôl, rodičia, riaditelia základných škôl, výchovní poradcovia zo základných škôl, pedagogická verejnosť a zriaďovatelia škôl a školských zariadení. Žiaci sa na 35 stanovištiach stretli so svojimi budúcimi pedagógmi a spolužiakmi. Mali možnosť diskutovať s nimi na rôzne témy, dostali priame odpovede na svoje otázky.

Workshop bol venovaný novinkám v odbornom vzdelávaní. Na workshope v úvodnej prezentácii za organizátora odzneli plány KSK v oblasti stredného školstva a perspektívy v proforientácii. Za Mesto Košice – zriaďovateľa základných škôl vystúpila Mária Kavečanská, vedúca referátu školstva, športu a mládeže MMK, ktorá účastníkov workshopu oboznámila s konkrétnymi počtami detí a žiakov v materských, základných, základných umeleckých a jazykových školách, so stavom po rozmiestnení žiakov na stredné školy v školskom roku 2012/13, bola načrtnutá vízia v predpokladanom počte deviatakov do roku 2018. Upriamila pozornosť na význam technického vzdelávania žiakov, je žiaduce venovať sa na stredných školách vo väčšej miere ďalšiemu vzdelávaniu integrovaným žiakom a žiakom, ktorí na základnej škole navštevovali špeciálne triedy. Vyzdvihla nevyhnutnosť zvýšiť záujem o podobné podujatia zo strany rodičov.

V ďalšej časti odzneli vystúpenia zástupcov ÚPSVaR, zamestnávateľov, zástupcom firmy Trexima boli prezentované novinky k programu pre základné a stredné školy. Veľmi zaujímavé a motivujúce boli spoločné vystúpenia riaditeľov stredných škôl a zástupcov firiem, ktoré sa podieľajú na odbornom vzdelávaní stredoškolákov, ktoré zabezpečujú odbornú prax a ponúkajú žiakom zaujímavé benefity.

Veľkým prínosom podujatia je, že v rámci jedného dňa, na jednom mieste, majú žiaci 9. ročníka a žiaci končiaci povinnú školskú dochádzku v nižších ročníkoch základných škôl možnosť oboznámiť sa s ponukami a možnosťami štúdia na stredných školách, porovnávať vzájomne ponuky stredných škôl. Workshop pomohol mnohým žiakom vyriešiť otázku súvisiacu s vlastnou proforientáciou.