Prejsť na obsah

Správna Rada OZ Košická Aréna porušila vlastné stanovy, svoje Valné zhromaždenie zvolala až vyše dva týždne po termíne

Vedenie Správnej rady Občianskeho združenia (OZ) Košická Aréna, ktoré prevádzkuje hokejovú Steel Arénu, so značným oneskorením reagovalo na výzvu mesta Košice o zvolanie ich mimoriadneho valného zhromaždenia (MVZ). Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) zaslal ešte 3. januára list, v ktorom požiadal od zvolanie MZV. To sa podľa stanov malo uskutočniť do 30 dní a v pondelok 3. februára uplynul najneskorší možný termín na jeho zvolanie. 

Počas mimoriadneho valného zhromaždenia chcelo mesto aj s ďalšími spoločníkmi a vedením Steel Arény diskutovať o viacerých otáznikoch, ktoré už niekoľko mesiacov sprevádzajú financovanie Steel Arény. Zrejme najväčším problémom sa ukazuje dlh vo výške 200 000 eur, na ktorého prefinancovanie si Steel Aréna zobrala bankový úver. 

Primátor Polaček: Chceme sa dozvedieť, ako efektívne sa využívajú financie od mesta

Vzájomná diskusia sa však bude musieť posunúť. Až tento týždeň obdržalo mesto pozvánku aj materiály na rokovanie mimoriadneho valného zhromaždenia, ktoré sa má uskutočniť 18. februára 2020. Tento termín je až vyše dva týždne po tom, čo malo byť podľa stanov zvolané. Primátor mesta Jaroslav Polaček je z takéhoto prístupu Správnej rady OZ Košická Aréna veľmi znepokojený a rozčarovaný.

Pripomína, že dôvodom iniciatívy mesta pre zvolanie valného zhromaždenia boli práve spomínané finančné problémy v Steel Aréne. Tie mali byť podľa vyjadrení vedenia haly údajne spôsobené veľkými nákladmi na prípravu hokejových majstrovstiev sveta a nedostatočnou dotáciou od Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Tieto faktory spolu s ďalšími investíciami mali dostať Steel Arénu do červených čísel.

„OZ Košická aréna verejne komunikuje svoje finančné problémy a mesto ako tretinový podielnik ich chce riešiť. V pripravovanom rozpočte na rok 2020 máme pripravenú pre Steel Arénu rekordnú dotáciu vo výške 230 000 eur. Keď generálny manažér Košickej arény žiada mesto, aby sme mu poskytli financie, určené na jej prevádzku, tak je zrejmé, že chceme presne vedieť, ako efektívne sa tieto finančné zdroje používajú. Žiaľ, namiesto ústretového princípu a čo najskoršieho zvolania svojho valného zhromaždenia predstavitelia OZ z neznámych dôvodov naťahujú čas. Neakceptovaním požiadaviek mesta a zvolaním valného zhromaždenia o vyše dva týždne neskôr ako malo byť, žiaľ, len potvrdili, že nie sú schopní ani len dodržiavať vlastné stanovy, ktoré si sami schválili,“ povedal primátor.

Exprezident hokejového zväzu tvrdí, že Steel aréna od nich dostala 1,2 milióna eur

Nezvolanie termínu mimoriadneho valného zhromaždenia OZ Košická aréna do stanového času a jeho posunutie na druhú polovicu februára zarazilo aj bývalého prezidenta SZĽH Martina Kohúta. Ten už predtým avizoval spoločníkom OZ, že je pripravený vycestovať do Košíc na valné zhromaždenie a vysvetliť všetky veci súvisiace s poskytnutím financií zo strany SZĽH Steel Aréne v súvislosti s organizáciou minuloročných MS v hokeji v Košiciach.

„Na decembrovom mestskom zastupiteľstve v Košiciach bolo v diskusii k hospodáreniu Steel Arény povedaných viacero poloprávd, ktoré som chcel prísť uviesť na pravú mieru a vysvetliť ich verejnosti aj členom Správnej rady počas rokovania valného zhromaždenia. Svoj pracovný program som si pripravil tak, aby som v januári mohol prísť do Košíc. Aktuálny termín mi nevyhovuje. Môžem však povedať, že Steel Aréna dostala od SZĽH nadštandardný objem zdrojov na to, aby bez akýchkoľvek finančných problémov zvládla organizáciu MS. Celkové plnenie od  SZĽH predstavovalo sumu 1,2 milióna eur + ďalšie dodatočné zdroje mohla Steel aréna získať a predpokladám, že aj získala, za prenájom viacerých skyboxov. Z tohto dôvodu je z môjho pohľadu veľmi zvláštne, že manažment Steel Arény hovorí o tom, že MS boli z ich pohľadu stratové,“ uviedol Martin Kohút, ktorého v júni minulého roka vystriedal vo funkcii prezidenta SZĽH Miroslav Šatan.

Prezident HC Košice: Potrebujeme, aby  sa problémové veci vyjasnili čo najskôr

Z pomalého postupu Správnej rady OZ Košická aréna pri zvolávaní valného zhromaždenia zostal zaskočený aj prezident HC Košice Július Lang. „Vieme, že v Steel Aréne sú viaceré problémy a je potrebné ich čo najskôr riešiť. Aj nás v HC Košice sa to dotýka a potrebujeme, aby sa problémové veci vyjasnili čo najskôr. Musíme sa pripravovať na budúcu sezónu a preto potrebujeme silného partnera, s ktorým môžeme rozvíjať našu spoluprácu. Všetci chceme Steel Aréne pomôcť a záleží na tom, aby prosperovala,“ dodal.